Linkuri accesibilitate

Amintindu-ne de Titanic


În mai multe locuri din lume au avut loc ceremonii la aniversarea unui secol de la cel mai faimos naufragiu al lumii moderne.

Echipajele şi pasagerii de la bordul navelor de croazieră Balmoral şi Azamara au participat în noaptea de sâmbătă spre duminică la un serviciu religios de comemorare la locul unde transatlanticul Titanic s-a scufundat în Oceanul Atlantic acum o sută de ani.

„Am venit aici împreună să rememorăm viețile celor 1.503 bărbați, femei şi copii pierdute în apele înghețate ale Atlanticului acum o sută de ani în seara aceasta”, a spus comandantul navei Azamara, în cadrul ceremoniei care a avut loc la bordul vasului sâmbătă seara târziu.

Slujba religioasă a fost oficiată de către reverendul Robert Lawerence. El a spus audienței:

„Şi iată-ne aici în seara asta, la mormintele celor 1.503 de victime de pe Titanic. Şi ne punem din nou întrebarea: de ce? De ce? Vrem doar confirmarea că moartea nu-i decât o uşă ce ne duce de la o formă a vieții în alta. Shakespeare însuşi a spus că e într-adevăr tărâmul de unde nici un călător nu s-a întors, şi cu toate acestea în credința noastră e un tărâm real şi pururea prezent.”

Înaintea ceremoniei, Azamara a trimis un semnal SOS simbolic, anunțând ciocnirea. „Am lovit un aisberg, avem nevoie de ajutor imediat”, a spus semnalul.

Nava Balmoral, care a refăcut traseul Titanicului de la Southampton până la locul naufragiului, a lăsat în apele oceanului trei coroane comemorative, şi a marcat sonor în întuneric scufundarea Titanicului.

La Halifax, în Canada, unde sunt îngropate 150 de victime de pe Titanic, clopotele mai multor biserici au bătut pentru a marca momentul scufundării, şi au o fost trase rachete de semnalizare.

La Belfast, unde a fost construită nava Titanic, duminică a fost deschis un parc comemorativ.

Sâmbătă, oceanograful Robert Ballard, cel care a descoperit epava Titanicului în 1985, a declarat la Belfast că locul unde se află aceasta ar trebui declarat muzeu subacvatic, şi a promis că va vopsi epava pentru a preveni continuarea coroziunii.

Aproximativ 300 de persoane au participat la o slujbă de pomenire la în apropiere de casa căptinaului de pe Titanic Edwart Smith la Lichfield, în Anglia.

Titanicul era cel mai mare şi mai luxos transatlantic din lume când s-a scufundat în prima sa călătorie din Anglia spre New York, în noaptea de 14 spre 15 aprilie 2012. Din cei 2.208 de pasageri şi membri ai echipajului aflați la bord, 1.503 au murit.

Să ascultăm în încheiere un fragment din melodia "Remembering Titanic", lansată de irlandezul Colum Cronin cu prilejul acestei triste aniversări.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG