Linkuri accesibilitate

„Calea ferată trebuie să asigure cerinţele economiei naţionale...”


Anatol Șalaru: „noi nu transportăm numai până în Transnistria, noi tranzităm Transnistria şi mergem în Ucraina şi Rusia.”


O discuție cu ministrul transporturilor despre recentul acord de reluare a transportului feroviar de marfă prin regiunea transnistreană și posibilele ei consecințe.

Europa Liberă: S-a promis că până la finele acestei luni s-ar putea relua transportul feroviar prin zona transnistreană. Care sunt plusurile, care sunt minusurile. Până la 30 aprilie se reia?

Anatol Şalaru:
„Lucrează grupurile de experţi trebuie să îndeplinim toate cerinţele, toate criteriile care sunt. Nu depinde numai de noi, depinde şi de vamă, depinde şi de alte departamente. Pentru noi primordial este controlul asupra liniei de cale ferată din Transnistria şi garantarea securităţii.”

Europa Liberă: Şi veţi avea control?

Anatol Şalaru: „Dacă nu vom avea control nu vom circula. Noi nu putem să trimitem călătorii noştri pe o linie de cale ferată nesigură.”

Europa Liberă: Dar mai întâi trenurile marfare îşi reiau activitatea?

Anatol Şalaru:
„Trenurile marfare depinde dacă departamentele vamale se înţeleg; de noi depinde mai puţin, noi suntem gata să reluăm acest traseu.”

Europa Liberă: Banii pentru circulaţia trenurilor unde rămân?

Anatol Şalaru:
„Fiecare rămâne cu banii lui în pungă, fiindcă şi a lor vor circula la noi şi a noastre vor circula prin Transnistria.”

Europa Liberă: Ziceţi că mai uşor se rezolvă problema trenurilor marfare sau tot atât de uşor poate fi rezolvată problema trenurilor cu pasageri?

Anatol Şalaru:
„Vedeţi în perioada în care nu s-a circulat deja s-a creat o nouă rută, o nouă direcţie şi nu cred că este necesar astăzi să reîntoarcem trenul prin Transnistria. Trenul Chişinău-Moscova care circulă prin nordul Moldovei adună călători din toată Republica, iar noi trimitem două vagoane la Varniţa care se umple cu călători din Transnistria şi din Tighina din zona de sud; acestea se ataşează la trenul Chişinău - Moscova şi călătoresc mai departe.

Înainte trecea prin Transnistria, iar după asta calea ferată din Rusia au pus ei un tren Moscova – Chişinău prin Transnistria care circulă zilnic şi acest tren satisface toate cerinţele celor care merg prin Transnistria. Trenul care merge la Sankt Petersburg şi la Moscova ele trec prin nordul Moldovei. Şi cetăţenii noştri vor fi tare nemulţumiţi bănuiesc eu dacă nu le vom da posibilitatea să circule cu trenul spre Rusia.”

Europa Liberă: Reluând circulaţia prin zona transnistreană nu trebuie să reveniţi la înţelegerea moldo-ucraineană care a existat?

Anatol Şalaru:
„Bineînţeles că nu numai asta, se face cu acordul căii ferate din Rusia, consultări cu calea ferată din Ucraina, din Rusia, din Moldova. Noi nu discutăm cu transnistrenii în cazul de faţă. Noi discutăm mai mult cu aceste două căi ferate. Nu discută Ministerul este format un grup special sub conducerea domnului Carpov. În care sunt prezenţi şi specialişti de la calea ferată şi domnul vice-ministru Valeriu Ciubuc.”

Europa Liberă: Este eficient acum dacă se revine la circulaţia acestor trenuri? Nu se va pierde din moment ce ziceţi că lumea s-a obişnuit cu acest traseu pe la Ocniţa.

Anatol Şalaru:
„În curând noi nu vom muta trenuri de călători prin Transnistria, numai dacă va fi o nevoie stringentă. Examinăm chiar şi posibilitatea să mai punem un tren nou prin Transnistria dacă va fi nevoie, dar deocamdată trenurile de călători vor circula aşa cum circulă acum.”

Europa Liberă: Bine şi dacă există o înţelegere politică oricum trebuie să o implementați.

Anatol Şalaru:
„Nu ne poate obliga nimeni să trimitem trenurile prin Transnistria dacă nu este eficient. Trenul merge cu călători, dacă călătorii sunt începând cu Chişinăul şi terminând cu Ocniţa, nu putem să-i aducem pe ei la Chişinău. Merge trenul prin Ocniţa şi nu e nici o problemă. Cei care vor să meargă merg cu celălalt tren care merge la Moscova prin Transnistria.”

Europa Liberă: Dar există şi trenul Chișinău-Odesa.

Anatol Şalaru:
„Chișinău-Odesa este altceva, circulă şi trenul Chișinău-Odesa. Dar circulă cu mai puţini călători decât ne-am fi aşteptat noi. Sperăm că o să fie mai bine. din moment ce vor fi reabilitate, aduse aceste trenuri noi, sperăm să punem pe această direcţie un tren nou şi să atragem călătorii.”

Europa Liberă: Deci să înţeleg că acum e în pierdere, e nerentabil de întreţinut acest tren?

Anatol Şalaru:
„Deocamdată este nerentabil, dar aşa e în transport, poate dura şi un an şi doi, şi trei până se dezvoltă, până atrage călători, până îşi formează clientela permanentă.”

Europa Liberă: Dacă acest tren lucrează nerentabil atunci care este sensul...

Anatol Şalaru:
„Nerentabil este din alte cauze, nu din cauza noastră. Nerentabile sunt taxele din Ucraina, noi plătim pentru ucraineni. E o chestie care trebuie discutată, dar sezonul de vară cred că va fi rentabil. Şi la Bucureşti e nerentabil câteodată. Nu tot timpul cursurile sunt rentabile. Dar acum vom moderniza vagoanele şi eu cred că se va schimba situaţia.”

Europa Liberă: Deci dvs. lăsaţi deocamdată să se înţeleagă că doar trenurile marfare îşi vor relua activitatea?

Anatol Şalaru:
„Şi înţelegerea care a fost făcută a fost pentru trenurile marfare. Pentru viitor dacă va fi nevoie vor trece pe acolo şi trenurile de călători.”

Europa Liberă: Multă marfă se va exporta?

Anatol Şalaru:
„Acest lucru nu avem de unde să-l ştim, pentru că exportă agenţii economici. Sper ca va fi multă şi pentru tranzit, pentru că din moment ce va fi redeschisă circulaţia prin Transnistria exportatorii noştri vor economisi bani, deoarece vor parcurge un drum mai scurt. Calea ferată va pierde, va pierde anual până la 100 de milioane de lei, fiindcă făcea kilometri în plus pe teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Păi de asta şi vă este convenabil să trageţi jaratic la turta dvs., la turta căii ferate că ea era în câștig.

Anatol Şalaru:
„Calea ferată nu e stat în stat, calea ferată trebuie să asigure cerinţele economiei naţionale, iar economia naţională este consolidată şi construită de către agenţii economici.”

Europa Liberă: Da dar agenţii economici pierdeau?

Anatol Şalaru:
„Pierdeau. Deşi nu este convenabil pentru calea ferată noi trebuie să mergem pe această idee fiindcă agenţii economici vor avea de câștigat. Şi de aceea spun, calea ferată nu e stat în stat, să servim intereselor căii ferate, noi servim intereselor cetăţenilor.”

Europa Liberă: Este şi ceva aspect politic în această reluare a trenurilor în regiunea de est a Moldovei?

Anatol Şalaru:
„Noi acum nu vorbim despre politică. Bănuiesc că este dorinţa de apropiere a malurilor şi de încălzire a relaţiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.”

Europa Liberă: Dar erau voci care acreditau ideea că într-un fel prin reluarea acestor curse recunoaşteţi calea ferată a Transnistriei.

Anatol Şalaru:
„Recunoaştem că există o cale ferată în Transnistria?”

Europa Liberă: O recunoaşteţi ca o entitate separată.

Anatol Şalaru:
„Există cale ferată, eu fac abstracţie de Transnistria, este calea ferată şi este interesul cetăţeanului. Iar noi aici discutăm cu două ţări Ucraina care ne va asigura accesul la calea ferată din Ucraina, că noi nu transportăm numai până în Transnistria, noi tranzităm Transnistria şi mergem în Ucraina şi Rusia. Şi există nişte acorduri care au fost semnate anterior între trei ţări referitor la Transnistria. De aceea noi consultăm şi cu acordul şi garanţia lor.”

Europa Liberă: Pentru că toate aceste acţiuni ar putea să ducă la egalitatea celor două părţi sau punerea pe picior de egalitate a Tiraspolului şi Chişinăului, asta e teama multora.

Anatol Şalaru:
„Eu sunt de acord că noi nu trebuie să admitem acest lucru. Noi nu vom admite ca părţile să fie egale. Asta vrea Tiraspolul sunt de acord. M-am trezit săptămâna trecută în antecameră cu aşa-zisul ministrul transporturilor din Transnistria şi cu vice ministru care au venit să ceară să le dăm nu ştiu ce, dar noi ceea ce facem numai în conformitate cu legea.”

Europa Liberă: Nu trebuie să existe o teamă?

Anatol Şalaru:
„Noi trebuie să ne temem de aceasta întotdeauna, dar eu vreau să vă spun că ceea ce face domnul Carpov, vice-premierul pentru reintegrare este foarte corect şi ţine cont anume de aceste lucruri. Nu va permite actuala guvernare niciodată ca aceste părţi să fie egale şi la masa tratativelor şi la negocieri, noi nu vom negocia cu ei, Ministerul direct niciodată nu va negocia.”
XS
SM
MD
LG