Linkuri accesibilitate

O rază de căldură şi un zîmbet pentru copii


La Tîrgul de Paște la Chișinău
La Tîrgul de Paște la Chișinău

La Tîrgul de Paște organizat de Ministerul Muncii și Mitropolia Moldovei.


Printre manifestările organizate la Chișinău înaintea Paștelor se numără și un târg cu obiecte de artizanat confecționat de copiii din internate și centre de plasare – un târg organizat de Ministerul muncii în cooperare cu Mitropolia Moldovei. L-a vizitat și corespondenta noastră Lucia Diaconu, care ne-a spus că produsele, mai ales ouăle încondeiate, au avut succes.

După ce preţ de cîteva minute privirea mi-a fugit în toate părţile, de parcă eram un robot în căutarea ţintei, m-am oprit lîngă standul care prezenta lucrările copiilor de la Centrul de plasament „Concordia” din Pererîta, Dubăsari. În afară de ouăle de Paşte pe care puteai să le vezi pe aproape toate mesele, cele două
fete şi educatoarea lor de la „Concordia” le propuneau vizitatorilor suveniruri din lut şi nişte figurine de ceară care de fapt erau lumînări.

Una din fete, pe care o cheamă Eudochia, mi-a povestit mîndră istoria unui cucoşel de lut pe care îl ţinea în mînă: „Doamna Ludmila ne-a dat lut, noi l-am înmuiat bine, pe urmă l-am lipit în formă de cucoş, s-a uscat, l-am ars şi noi l-am dat cu vopsea.”

Europa Liberă: Obiectele astea din lut care mai sînt aici tot sînt făcute de tine?

- „Am făcut şi eu, dar au făcut şi alţi copii din Centru care vin la atelier. Doamna Ludmila ne învaţă să facem obiecte foarte frumoase şi le facem toate împreună.”

- „Pentru expoziţia asta primim invitaţie şi ne pare bine că copiii sînt foarte bucuroşi şi ştiu că mai cumpărăm materiale şi lucrăm mai departe. Noi avem un atelier, el funcţionează de-acuma un an jumătate. Vin la noi oaspeţi care ne învaţă diferite tehnici şi eu continui şi-i învăţ pe copii. Ne stăruim să fie tehnici diferite, singură vedeţi că avem obiecte din mai multe materiale, mai multe teme,” a ţinut să-mi spună Ludmila Bufteac.

La masa de alături alte două fete, de la casa
„Aşchiuţă”, îşi aşezau cu grijă desenele: „Această lucrare este făcută din macaroane, mancă, din orez sînt făcute lalelele şi vopsite. Asta a fost aproape prima mea lucrare. Încă n-am făcut aşa ceva şi vă spun drept mult timp a luat atîta să fac la lucrare. Să spunem o săptămînă, pentru că a fost greu să fac cu acuşorul, trebuia să fie toate într-o direcţie, să nu fie înclinate, să fie toate făcute ca lumea. Şi a luat mult timp.”

Europa Liberă: Şi eşti mulţumită de ce a ieşit?

- „Da.”

Europa Liberă: Şi cu cît vrei s-o vinzi, ia spune?

- „Noi pe toate le vindem cu 150 de lei, cam aşa. Pentru că sînt făcute cu mult efort, cu multă chinuială.”

Vizitatorii cu care am stat de vorbă spun că nu jelesc banii. Şi asta pentru că sînt încrezători că modesta lor contribuţie poate să-i ajute pe copiii fără familie să intre şi ei cu bucurie în Sfînta Sărbătoare a Învierii Domnului.

„Pentru mine e o tristeţe cînd sînt sărbătorile de Crăciun, de Paşte. Şi aş vrea atunci să pot să ajut mai multă lume. Şi îndeosebi de aşa sărbători eu vin anume unde se poate de ajutat măcar cîtuşi de puţin pe aşa persoane.”, mi-a spus chişinăueanca Aliona Sdrog.

Acelaşi argument l-am auzit şi de la o tînără care s-a numit Liliana.: „Să le aducem o rază de căldură şi un zîmbet pentru copiii aceştia drăguţi care au făcut nişte lucruri extraordinare. Cu atît mai mult în ajunul acestor sărbători sfinte de Paşti sigur că vrem să aducem un ajutor copiilor aceştia.”

Europa Liberă: Ce-aţi cumpărat?

„Iată aşa un suvenir cu grîu. Se spune că este un semn foarte bun să fie pe masa de sărbătoare grîu verde încolţit.”

Este primul tîrg de acest fel organizat de Paşti de Ministerul Muncii împreună cu Mitropolia Moldovei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG