Linkuri accesibilitate

Autoritarismul liberalului Crin Antonescu (Evenimentul zilei)


Partidele își clădesc viitorul politic nu din propuneri, programe, ci din calcule și aranjamente (România liberă).


Presa de la București se ocupă astăzi printre altele de vechea și uneori irelevanta divizare a scenei politice între dreapta și stânga. Tania Radu.

Incepand din 2008, a fost limpede ca pe scena politica româneasca s-au conturat trei partide cu potential de a intra la guvernare. Toate combinatiile posibile de doua partide din trei au fost epuizate, iar jocul politic a intrat intr-o faza abstracta din punct de vedere doctrinar si aleatorie din punct de vedere politic – arata sociologul Mircea Kivu intr-un articol din Romania libera.

Situatia provoaca distorsiuni nu doar in randul electoratului, ci si in partide, care isi cladesc viitorul politic nu din propuneri, programe, ci din calcule si aranjamente. Traseisemul, trecerea unor politicieni de la un partid la altul, nu-si mai are explicatia pur si simplu in urmarirea propriului interes de a ramane pe functie, ci inseamna, mai nou, negocieri complicate intre partide, cum s-a intamplat de curand cu demisia unor primari si sefi de consilii judetene din Partidul Democrat Liberal, care au parasit barca desi aveau toate sansele sa ramana pe aceleasi pozitii si dupa alegeri.

Dar cel mai uimitor lucru i se pare lui Mircea Kivu ca, in actuala alianta a opozitiei, Uniunea Social-Liberala, liberalii au ajuns sa fie mai de stanga de cat social-democratii. PSD si liderul sau Victor Ponta sunt astazi mai nuantati in pozitia fata de Fondul Monetar International, de pilda, decat PNL. Comentatorul de la Romania libera nu crede in eficacitatea unei legi impotriva traseismului, pentru ca e stiut ca politicienii români se pricep de minune sa se fofileze pe langa lege. Constrangeri legale exista si acum. De pilda, un consilier judetean isi pierde functia daca trece la alt partid. In schimb, si-o pastreaza bine mersi daca... e dat afara din partid.

Editorialul ziarului Evenimentul zilei este semnat de Mircea Marian si comenteaza autoritarismul tot mai evident al liderului liberal Crin Antonescu. La recentul congres al Uniunii Social-Liberale, acesta a salutat sala cu un gest tipic pentru adeptii lui Mussolini. Mircea Marian aminteste că un fotbalist roman urmeaza sa fie sanctionat de echipa italiana la care joaca pentru ca i-a scapat spre tribune ceva asemanantor cu salutul nazist.

Rolul pe care-l joaca tot mai pe fata Crin Antonescu s-ar putea sa prinda la alegatori, care au dat semne mai demult ca iubesc liderii de mana forte, arata comentatorul. Crin Antonescu a inteles si el acest lucru, si pare ca isi pregateste o asemenea imagine. De aceea discursul sau de la sfarsitul saptamanii trecute ar fi fost impanat cu termeni militari precum razboi, front, arme, camarazi. Chiar daca strategia politica a actualului lider liberal poate fi atragatoare pentru unii alegatori, exista insa „alegători care aşteaptă un partid liberal consecvent. Este nevoie doar de un lider în care să aibă încrederea că nu va abandona această doctrină la prima confruntare electorală, aşa cum a făcut Crin Antonescu”.
XS
SM
MD
LG