Linkuri accesibilitate

Patimile comuniștilor și referendumul


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

„Ideea se va devaloriza abrupt, dacă guvernarea va înregistra rezultate încurajatoare pe plan social și economic”.


Despre inițiativa comuniștilor de a ține un referendum pe tema încrederii în Parlament a stat de vorbă în studioul nostru de la Chișinău Vasile Botnaru cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.

Gheorghe Cojocaru: „Pentru prima dată în ultimii ani societatea din Republica Moldova va întâlni sfintele sărbători de Paște, având un șef al statului ales și o guvernare care are toate componentele necesare: și puterea legislativă, și puterea executivă sunt funcționale, iar criza constituțională ține deja de domeniul trecutului”.

Europa Liberă: Ceea ce nemulţumeşte opoziţie comunistă, parte şi ea a sistemului politic, este faptul că nu liderii comunişti vor aduce Lumina Pascală. Acesta este probabil un motiv în plus să boicoteze șeful statului, nici legitimitatea Parlamentului, continuând să boicoteze ședințele legislativului. Şi mai nou iată inițiază un referendum în chestiunea încrederii în instituția parlamentară…

Gheorghe Cojocaru:
„Mai mult decât atât, opoziția comunistă contestă de o manieră categorică legitimitatea actualei puteri, făcând din această poziție a sa un adevărat bastion împotriva actualei guvernări și arătând, totodată, că va merge până la capăt, până în pânzele albe, pentru a încerca debarcarea Alianței pentru Integrare Europeană.

Este evident că liderii comuniști nu se simt de loc comod în postura de opozanți, că după trei ani de la plecarea de la guvernare au probleme mari de adaptabilitate la statutul de opoziție politică. Campania de stradă pe care o instrumentează în forță de mai multe luni urmărește delegitimarea guvernării democratice, încurajarea propriilor suporteri și a unui curent de opinie potrivit căruia comuniștii ar fi la un pas să revină la putere”.

Europa Liberă: Ce șanse au aceste patimi – ne întrebăm în Săptămîna patimilor?

Gheorghe Cojocaru:
„În primul rând, toate aceste acțiuni trebuie să se înscrie în cadrul legal și liderii comuniști promit să nu depășească aceste limite, ci să respecte legislația în vigoare, deși, să observăm aici, arborarea unor drapele neautorizate pe sediile autorităților locale de către reprezentanții PCRM sfidează legea și autoritatea statului.

În al doilea rând, șansele PCRM sunt în dependență de erorile și poticnelile guvernării, de modul în care aceasta va soluționa problemele sociale și, poate mai puțin, de elanul mobilizator, de apreciat de altfel, al activiștilor comuniști”.

Europa Liberă: Avînd în vedere aceste condiţii, v-aş întreba dacă va reuși oare Partidul Comuniștilor să promoveze inițiativa privind un referendum în chestiunea încrederii în actualul Parlament, pe care nu îl mai frecventează?

Gheorghe Cojocaru:
„Nu este exclus, dar, în condițiile în care se știe care este încrederea reală a cetățenilor în instituțiile statului, și aici putem include nu numai Parlamentul, ci și Guvernul sau autoritățile locale, ce va da acest referendum, mai ales, în cazul unui vot de respingere în Parlament?... El va avea valoarea unui sondaj de opinie, care se va devaloriza abrupt, dacă guvernarea va înregistra rezultate încurajatoare pe plan social și economic”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG