Linkuri accesibilitate

Lenin reactivat


Cel mai bun leac pentru simbolurile sovietice e timpul.


Pe 27 martie, în dricul nopţii, nişte indivizi necunoscuţi au distrus monumentul lui Lenin din Donduşeni. Am întîlnit în zilele următoare oameni bucuroşi-euforici care îmi spuneau că demolarea lui Ilici e o dovadă că trecutul sovietic-comunist dispare din Moldova.

Am rămas calm şi nu m-am grăbit să le împărtăşesc bucuria. Şi asta pentru că, deşi îmi displace ideologia de sorginte sovietică, consider că balastul trecutului sovietic trebuie eliminat în mod civilizat, nu prin atacuri cavalereşti în fapt de noapte. Pe deasupra, remarcasem, la postul tv local, mai mulţi locuitori ai urbei, în frunte cu preşedintele raionului, îngrijoraţi şi ofensaţi de distrugerea lui Lenin.

Am ştiut deja atunci că monumentul lui Lenin va fi reactivat. Şi, iată, confirmarea am găsit-o chiar ieri în ziarul Timpul. Monumentul liderului proletar a fost refăcut şi reinstalat de populaţia nostalgică din Donduşeni. Oamenii, zice-se, s-au mişcat repede, au strîns bani pentru refacerea monumentului. Faptul nu ar trebui să ne mire prea tare de vreme ce preşedintele raionului vorbea de dispariţia unui „monument al culturii”, iar Lenin e prezent în sufletele multor concetăţeni de-ai noştri.

Şi aici aş face o precizare. Nu e exclus ca atacatorii nocturni să mai plănuiască doborîrea vreunui Lenin. S-au auzit voci care vor să lichideze monumentul lui Lenin de la EREN. Şi mă tem că aceste posibile acţiuni îi vor înfuria şi mai tare pe nostalgici. Unde mai pui că situaţia actuală din ţară, cînd PCRM-ul nu recunoaşte actuala putere, nu mi se pare deloc prielnică pentru acţiuni necugetate şi care, în esenţă, nu schimbă datele problemei. Degeaba îl distrugi pe Lenin cel de piatră, dacă el rămîne în minţile concetăţenilor tăi.

De aceea, eu unul consider că cel mai bun leac pentru simbolurile sovietice e timpul. Iar pe moment există probleme mult mai grave în ţară decît prezenţa în unele localităţi a monumentelor lui Ilici. Ar fi bine să eliminăm corupţia, evaziunea fiscală, să ridicăm nivelul de trai al oamenilor. Atunci şi despărţirea de Lenin nu va fi atît de dureroasă...
XS
SM
MD
LG