Linkuri accesibilitate

Ce puteți găsi şi cumpăra la târgul de Paști?


Pentru gospodinele din capitală şi împrejurimi iarmarocul din scuarul Catedralei va fi deschis până în sâmbăta Paştelui, 14 aprilie


În centrul Chişinăului, în zona Parcului Catedralei, s-a deschis tradiţionalul Iarmaroc de Paşti. Până sâmbătă, aici pot fi găsite produse alimentare specific Paştelui, dar şi multe alte produse nealimentare. Diana Răăileanu a dat şi ea un tur prin Târgul Pascal:

Începând de astăzi, în scuarul Catedralei Naşterea Domnului este organizat tradiţionalul iarmaroc de Paşte, unde gospodinele pot cumpăra cozonaci, ouă şi alte bunătăţuri pentru masa de sărbătoare. Deşi vânzătorii au majorat preţurile, aşa cum, de altfel, obişnuiesc să facă întotdeauna de Revelion, Crăciun sau Paşte, moldovenii par să nu jelască bani pentru a se asigura că în Duminica Învierii vor avea de toate pe masă:

„Vom avea toate cele, ca la moldoveni, răcituri, sărmăluţe, pască şi mieluţ, cărniţă.”

Europa Liberă: Vă ţine buzunarul?

„Ei, mai facem economii în timpul postului ca de Paşte să avem pe masă de toate.”

Europa Liberă: De sâmbătă spre duminică veţi merge la Biserică?

„Duminică dimineaţa noi întotdeauna plecăm. Nu avem sănătate pur şi simplu ca să ne ducem de cu seară să stăm. Dar dimineaţa ne ducem şi sfinţim Pasca.”

Europa Liberă: Dar postul l-aţi ţinut?

„Nu l-am ţinut. Care sunt sănătoşi, care mai caută de sănătate, mai ţin postul, dar nu toţi. E păcat ce iese din gură, dar ce pui în gură, nu.”

Printre cumpărători la mare căutare este cozonacul sau Pasca, preparată de gospodine în ajunul Învierii. Dacă pe timpul bunicii mele femeile se trezeau la 4 dimineaţa pentru a frământa aluatul pentru Pască, astăzi nu se mai pune această problemă – cozonacul poate fi cumpărat de la Iarmaroc. Totuşi, puţine gospodine s-au arătat impresionate de cozonacii din comerţ:

„Nu mai sunt ca pe timpuri. Aceştia sunt făcuţi de particulari. Cînd făceau părinţii acasă le scoteau din cuptor mare, dar acum nu sunt chiar aşa. Dar ce să facem? Dacă nu avem unde coace, luăm aşa cum sunt.”

Europa Liberă: Eu îmi aduc aminte că bunica punea şi cîte 10 ouă în Pască, credeţi că tot atâtea se pun?

„Pot să pună şi mai puţine, dar mai bine le mestecă. Aici au maşini speciale.”

Europa Liberă: Se pierd tradiţiile o dată ce oamenii la oraş de la sat?

„Care vrea le păstrează şi aici tradiţiile. Noi, de pildă, le păstrăm. Eu puţin ce cumpăr, de obicei tot de mână fac.”

Prin iarmaroc am surprins şi cumpărători mai trişti, care se gândeau de două ori dacă să dea aproape 50-60 de lei pentru o Pască, sau alegeau între a avea pe masa de sărbătoare zece ouă sau o bucată de salam. Despre miel sau iepuraş nici nu poate fi vorba:

„Noi suntem pensionari şi nu suntem îndestulaţi, nu ne ajung bani. Luăm după buzunar, ce să facem?”

Europa Lilberă: Aţi primit ajutor?

„Niciun ajutor. Am fost la poştă şi o spus că peste o zi, peste două va fi un ajutor de 100 de lei de la Vlad Filat. Dar am fost şi încă nu e.”

Europa Liberă: Şi pe ce ajung 100 de lei?

„Ei, ce faci? Ne uităm la dânşii”

Pentru gospodinele din capitală şi împrejurimi iarmarocul din scuarul Catedralei va fi deschis până în sâmbăta Paştelui, 14 aprilie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG