Linkuri accesibilitate

Un primar pentru București


Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

Nicușor Dan este un independent și un candidat anti-sistem.


Nicuşor Dan candidează pentru funcția de Primar General al Bucureștiului. Puțini au auzit de el, sondajele nu-l menționează și dacă ar face-o probabil că ar pluti undeva între 2 și 5 % din voturi. Nu are un partid în spate, deci nici acces la finanţări generoase, inclusiv, oculte. Însă, dacă asta contează, și ar trebui să conteze, Andrei Pleșu crede că, dintre toți candidații care țintesc Primăria Capitalei, Nicuşor Dan este cel mai plauzibil. Mai mult, crede că „are marele atu de a nu semăna cu nici unul dintre antecesorii şi dintre contracandidaţii săi”.

Printre contracandidați se afla o colecție de comici vestiți ai ecranului, în frunte cu Sorin Oprescu, Silviu Prigoană, Irinel Columbeanu și Gigi Becali, la care nu știi ce să admiri mai întâi, impostura, ridicolul sau incompetența. Și un prestigios ONG, Centrul Român pentru Politici Europene, a anunțat public că sprijină candidatura lui Nicușor Dan pentru că „Este un om care a dovedit dezinteresat că îi pasă de București. În timp ce alții se străduiau să-l distrugă, el se străduia să-i oprească. În timp ce alții vin cu rețele de afaceri care căpușează lucrările și serviciile publice, pe timpul său și cu banii săi Nicușor Dan a oprit deja ilegalități și abuzuri comise de autorități. A condus cea mai de succes organizație guvernamentală pentru politici locale – Salvați Bucureștiul”.

Pe scurt, Nicușor Dan merită să fie susținut, este un independent și un candidat anti-sistem. Se va spune că este rețeta cu care s-a ales Sorin Oprescu. Fals. Sorin Oprescu a mimat independența, a făcut și face parte din sistem, a fost membru al Partidului Comunist, care l-a facut director de spital, a fost membru al PSD-ului, abandonat din considerente tactice, dar care l-a sprijinit masiv din umbră. Iar la ultima sidrofie a USL, „independentul” Oprescu a făcut o publică o patetică declarație de dragoste: „Am spus la un moment dat că merg pana în pânzele albe cu voi trei, Victor, Crin si Daniel. Va promit aceasta în mod solemn și astăzi”.

Cine este Nicușor Dan? Este matematician, a studiat la cea mai buna Universitate din Franța, Ecole Normale Superieure de Paris, și și-a luat doctoratul în matematică, tot la Paris. A refuzat o carieră de succes în străinătate. S-a întors acasă și a fost unul din inițiatorii și primul director executiv al Școlii Normale Superioare din București, o școală de excelență în științe exacte. În 2008 a înființat Asociația Salvați Bucureștiul, care s-a opus demolarii caselor cu valoare de patrimoniu, construcției de imobile în zone protejate ale Capitalei și dispariției spațiilor verzi. Intre marile realizari ale Asociației se numără schimbarea Legii urbanismului, 23 de procese câștigate împotriva primăriilor din Bucuresti si blocarea a 200 de proiecte nocive orașului.

Fără partid în spate, deci fără mijloace financiare, Nicușor Dan și-a început campania cu 20.000 de euro, bani din propriul buzunar. A deschis o listă de donații și are nevoie și de voluntari pentru campania electorală și pentru strângerea celor 36.000 de semnături necesare depunerii candidaturii. Cine este, ce a făcut, de ce candidează și ce vrea să facă puteți afla la adresa www.nicusordan.ro. Și merită atenția noastră măcar pentru că nu mai vrea o primărie împotriva căreia să lupte, vrea o primărie care să lupte pentru bucureşteni. Și știe ce are de făcut.

A întocmit și publicat raportul „București, un dezastru urbanistic”, cea mai completă sinteză asupra problemelor orașului. A semnat impreuna cu politicienii si cu partidele politice „Pactul pentru Bucuresti”, un set minimal de reguli pentru dezvoltarea orasului, niciodată respectat exact de cei aleși de cetățeni. In fine, un om care a avut răbdarea să inventarieze cele o sută de minciuni și de promisiuni neonorate de medicul Sorin Oprescu are nu numai umor, dar știe și ce are de făcut și, deci, merită atenția bucureștenilor. Și chiar mai mult decât atât!
Previous Next

XS
SM
MD
LG