Linkuri accesibilitate

Vandalizarea cimitirului eroilor români la Călăraşi (Gandul.info)


Ce urmăreşte Băsescu prin oferta demisiei sale? (EvZ, România liberă)


Publicatia electronica Gandul.info difuzeaza astazi o stire despre demersurile autoritatilor romane pe langa cele moldovenesti in chestiunea vandalizarii unor morminte in Cimitirul eroilor romani din Calarasi (Republica Moldova). Sambata, ministrul de externe Cristian Diaconescu si ministrul Apararii Nationale Gabriel Oprea le-au cerut ambasadorului roman la Chisinau Marius Lazurca si atasatului militar sa se deplaseze la Calarasi pentru un raport detaliat. In noaptea de 3 spre 4 aprilie, mai multe cruci de pe mormintele unor soldati romani au fost aruncate la intamplare, una a fost complet distrusa. Autorii au ramas pana acum necunoscuti, in ciuda eforturilor politiei locale, dar si ale primariei din Calarasi, care a trecut rapid la repararea stricaciunilor. Fara sa stabileasca o legatura directa, primarul Nicolae Melnic spune ca, in urma cu o luna, cineva a aruncat cu o cutie de vopsea in monumentul eroilor cazuti in cel de-al doilea razboi mondial. Informatiile au ajuns in Romania prin intermediul publicatiei moldovene Jurnal de Chisinau, noteaza Gandul, care reaminteste cateva date despre cimitirul eroilor romani din aceasta localitate basarabeana. El comemoreaza moartea a 42 de militari romani, in 1941. In 1960, pe locul respectiv a fost ridicata o troita, demolata ulterior de autoritatile sovietice si ridicata la loc abia dupa 1990.

Presa de la Bucuresti dezbate intens scrisoarea pe care presedintele Traian Basescu a adresat-o liderilor opozitiei sambata, si in care isi oferea demisia in schimbul modificarii Constitutiei, asa cum a decis electoratul la referendumul din 2009. Oferta a fost refuzata teatral la Congresul Uniunii Social Liberale, mai mult chiar, liderul social-democrat Victor Ponta a rupt scrisoarea pe scena.

Analistii sunt de parere ca nu exista nimic rational in refuzul social-democratilor, liberalilor si conservatorilor, ba mai mult, ca scrisoarea presedintelui si-a atins tinta: aceea de a arata ca opozitia nu e preocupata de agenda publica, ci de interesele proprii. Pe termen scurt, acestea inseamna: impartirea locurilor de primari si de consilieri locali si judeteni, ulterior a locurilor de parlamentari s.a.m.d.

Evenimentul zilei face o sinteza cu motivele pentru care opozitia a spus nu. Daca USL accepta, trecerea la Parlament unicameral cu numai 300 de parlamentari ar fi stricat tot algoritmul, si asa fragil, al impartirii locurilor intre partidele de opozitie. In pasul urmator, Victor Ponta, liderul celui mai mare partid din USL; ar fi ajuns la mana liberalului Crin Antonescu, care ar fi devenit presedinte la toamna. Dar cel mai tare motiv este ca demisia lui Basescu lasă opozitia fara agenda.

Dan Cristian Turturica scrie in Romania libera ca „targul oferit de Traian Basescu reprezinta un sah din care opozitia va iesi doar cu pierderi masive”. Ce justificare poate avea USL care spune pe toate drumurile, si de atata vreme, ca tot ce e rau in Romania e din vina lui Basescu si de aceea Basescu trebuie indepartat cat mai repede de la putere?

Pe site-ul ziare.com, Ioana Ene vede lucrurile in acelasi fel, dar adauga: presedintele se astepta sa fie refuzat, dar nu inseamna ca isi si dorea acest refuz. Seful statului se află foarte aproape de un esec al majoritatii proiectelor sale, iar creatia sa politica, PDL, e in degringolada. Noul si promitatorul sau proiect politic, Mihai Razvan Ungureanu, ar avea in schimb numai de castigat daca ar evolua independent de Basescu. De aici si planul unei iesiri cat mai onorabile si spectaculoase, spune Ioana Ene. O iesire deocamdata refuzata de USL.
XS
SM
MD
LG