Linkuri accesibilitate

Poliţişti... discriminaţi


Sîntem într-o perioadă în care cei mai mulţi observă numai discriminarea care îi nedreptăţeşte pe ei.


Nu ştiam că şi poliţiştii sînt discriminaţi în societatea moldovenească. Eu îi percepeam ca pe nişte pîrghii ale statului care, dimpotrivă, au nişte privilegii în raport cu simplii muritori. Ei bine, sindicatul „Demnitate” a declarat deunăzi că poliţiştii sînt discriminaţi în chestiunea indemnizaţiilor acordate victimelor din 7 aprilie 2009.

Problema e că civilii care au avut de suferit acum trei ani vor primi, conform deciziei Guvernului, cîte 7000 de lei, pe cînd poliţiştii vătămaţi numai cîte 5000 de lei.

Să fiu sincer, sînt şi eu niţel nedumerit de diferenţa asta. În concepţia mea, victimele acelor evenimente ar trebui tratate la fel, fie că sînt poliţişti sau studenţi. Faptul ăsta mi se pare evident, mai ales că nu putem împărţi părţile beligerante de atunci într-o tabără exclusiv rea şi una exclusiv bună. Nu toţi poliţiştii au maltratat tineri, unii pur şi simplu îşi îndeplineau obligaţiile şi au fost loviţi rău de pietre, iar printre protestatari s-au împrăştiat suficienţi provocatori.

Prin urmare, şi mie mi se pare ciudată decizia Guvernului. Nu era mai normal să li se dea tuturor cîte 6000 de lei? Sau în acest caz ar fi protestat civilii vătămaţi?

Pe de altă parte, pentru că sindicatul „Demnitate” foloseşte în această chestiune cuvîntul „discriminare”, aş fi foarte curios să ştiu cum vede sindicatul Legea antidiscriminare care în aceste zile provoacă mînia unor reprezentanţi ai Mitropoliei Moldovei. Sindicatului „Demnitate” nu-i place discriminarea poliţiştilor în problema sus-pomenită. Dar mai vede sindicatul şi alte forme de discriminare în Moldova? În opinia sindicatului, ar trebui sau nu adoptată legea antidiscriminare? Eu unul aş fi curios să ştiu asta.

În altă ordine de idei, aş zice că spaţiul tranziţiei noastre interminabile e unul plin încă de prejudecăţi şi de resentimente. Pînă la înscăunarea toleranţei adevărate mai avem multe de făcut. Deocamdată sîntem într-o perioadă în care cei mai mulţi observă numai discriminarea care îi nedreptăţeşte pe ei.
XS
SM
MD
LG