Linkuri accesibilitate

Firma Lukoil e îngrijorată de prețul carburanților din Bulgaria


Lukoil a cerut să fie reduse accizele și celelalte taxe

„Lukoil Bulgaria” a anunțat că va putea renunța la profitul care rezultă din prelucrarea țițeiului în rafinaria „Neftochim-Lukoil” din Burgas în cazul în care prețul acestuia pe piața internațională va continua să crească. Anunțul a fost făcut de directorul executiv Valentin Zlatev în urmă unei întălniri cu miniștrii economiei și transporturilor.

Întret timp a devenit cunoscut că după ce a scăzut cu 8% anul trecut, consumul de benzină și motorină a marcat în primele trei luni ale anului încă o scădere cu 24%.

„Lukoil” a propus guvernului renunțarea la adausul pentru a.z. energie verde – în medie 4 eurocenți pe un litru, dacă prețul barilului de petrol va depăși 125 de dolari. Măsura însă este greu de realizat întrucât decizia trebuie luată la nivelul Uniunii europene.

De la mijlocul anului biocomponenta pentru motorină va trebui să crească de la 5 la 6% iar pentru benzină va fi introdusă la nivelul de 2%. În acest mod litrul se va scumpi în medie cu 2 eurocenți.

„Lukoil” a cerut să fie reduse accizele și celelalte taxe în domeniul carburanților. Se poate avea în vedere și reducerea rezervei de stat. Anul trecut măsura a dat rezultat. Tema va fi discutată cu primul ministru Boiko Borisov.

Seria de întălniri ale șefului „Lukoil” a început după ce el a avertizat despre un salt iminent al prețului petrolului pe piața internațională.

Din punct de vedere fiscal o evetuală creștere a consumului ca rezultat al măsurilor propuse va putea compensa pierderile din reducerea taxelor, este de părere șeful „Lukoil”.

Din ministerul economiei, energeticii și turismului au anunțat însă că zilnic urmăresc prețurile carburanților în toate celelalte țări membre ale Uniunii și vor reacționa la o posibilă acțiune speculativă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG