Linkuri accesibilitate

„De ce unii moldoveni se cred superiori europenilor” (Jurnal de Chișinău)


„Adevărul despre aprilie 2009, îngropat de către unii procurori” (Timpul).


„O comisie parlamentară de anchetă a constatat că Ministerul Apărării a încălcat regulamentul de comercializare a tehnicii militare”, scrie ziarul „Adevărul”. „Deşi procurorii au verificat deja tranzacţia, declarând-o „din punct de vedere juridic - legală, economic - de succes“, o comisie de anchetă parlamentară, formată la solicitarea comuniştilor, a depistat o serie de încălcări şi a trimis noi probe la procuratură. Deputaţii acuză responsabilii de la Ministerul Apărării că au vândut două loturi de muniţii, cu greutatea totală de peste 50 de tone, fără concurs, purtând negocieri cu un singur cumpărător.

Ziariştii de la „Adevărul” precizează că ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, nu a fost invitat în Parlament la prezentarea raportului. Mai mult, oficialul nici nu a văzut documentul. El este convins, totuşi, că demnitarii nu au ce-i reproşa şi este gata să meargă, din nou, la Procuratură pentru a da explicaţii.

„De ce unii moldoveni se cred superiori europenilor” este titlul editorialului semnat Nicolae Negru în „Jurnal de Chişinău”. Editorialistul scrie că „se vede de la o poştă: campania împotriva homosexualilor, declanşată în ultima vreme face parte dintr-un scenariu mai amplu de contracarare a orientării europene”. Biserica este o instituţie conservatoare în esenţă, şi e bine să fie aşa, dar până la o anumită limită. Până la limita bunului-simţ, crede Nicolae Negru. „Demonizarea homosexualilor, care sunt fraţii şi surorile, copiii şi nepoţii noştri, nu se înscrie în spiritul dogmei creştine. Fiindcă, dacă îi iubim pe vrăjmaşii noştri, de ce nu i-am iubi şi pe homosexuali?”, se întreabă autorul.

Irina Krasilinikova scrie în „Moldavskie Vedomosti” că tensiunea din interiorul Guvernului creşte în timp ce un contract de livrare a energiei electrice cu Ucraina încă nu a fost semnat. Prima victimă a acestui scandal a devenit Ilarion Popa, viceministrul economiei, după ce prim-ministrul Vlad Filat i-a cerut demisia. Ziarista notează că, în timp ce se discutau condiţiile de livrare a energiei electrice, vechiul contract a expirat, iar în prezent, R. Moldova este nevoită să preia electricitatea ilicit de la compania ucraineană fiindcă nu are resurse proprii. În acelaşi timp, Ucraina ameninţă că preluarea curentului electric fără acordurile de rigoare va fi calificată ca furt şi ameninţă că va cere despăgubiri în instanţele internaţionale. Autorităţile de la Chişinău îşi pun mari speranţe în reorientarea politicilor energetice către vest şi declară că, în viitor, vor putea achiziţiona electricitatea mai ieftin din România, se mai arată în articol.

„Adevărul despre aprilie 2009, îngropat de către unii procurori” titrează cotidianul „Timpul”. Ziaristul Pavel Păduraru îl citează pe procurorul mun. Chişinău, Ion Diacov, care susţine că „Moldova nu va afla adevărul despre 7 aprilie atâta timp cât foştii torţionari comunişti vor fi avansaţi în funcţii de către actuala guvernare”. Procurorul Chişinăului a opinat că în aprilie 2009, prima eroare fatală a fost pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii în stat, ceea ce a pus din start ancheta pe o pistă falsă.

În loc să cerceteze motivele dezordinilor şi să caute organizatorii, procurorii s-au axat pe încercarea de a dovedi că dezmăţul a fost opera Opoziţiei, care ar fi încercat să răstoarne Puterea. „S-a desenat un tablou general, de la care nimeni n-a deviat. Nu s-a dorit pornirea unei investigaţii complexe, care să stabilească acţiunile fiecărui bănuit în parte. Mai mult, grupul de lucru a solicitat materiale video şi foto de la jurnalişti. Înţelegem că, pe durata protestelor, instituţiile competente s-au ocupat cu altceva”, susţine procurorul.
XS
SM
MD
LG