Linkuri accesibilitate

Toleranţa depinde de bunul simţ şi educaţia fiecărui om în parte


Maria Sekulska-Solodchii
Maria Sekulska-Solodchii

Cu profesoara Maria Sekulska-Solodchii despre obiceiurile de Paște la catolici și despre toleranță în R. Moldova.


În această dimineaţă discutăm despre ritualul şi tradiţiile sărbătoririi Paştelui de creştinii catolici. În ajun am stat de vorbă cu Maria Sekulska-Solodchii, o enoriaşă catolică ce a venit în Republica Moldova în anul 1997 în calitate de profesoră de limba poloneză. Apoi a rămas să trăiască aici. De la ea am aflat că pentru creştinii catolici sărbătoarea a început de joi, cînd cu toţii celebrează triduumul pascal:

Maria Sekulska-Solodchii: „Triduumul vesteşte că au mai rămas trei zile până la Paşte. Aceste zile sunt foarte importante pentru noi; ne pregătim pentru naşterea Domnului. În Evanghelie este scris că înainte de a fi omorât pe cruce, Isus Hristos s-a întâlnit cu apostolii şi le-a spălat picioarele. În Biserică vom imita acelaşi procedeu, preotul va spăla picioarele la 12 bărbaţi, apoi va avea loc sfânta liturghie.”

Europa Liberă: Obişnuiţi şi dumneavoastră, ca şi creştinii ortodocşi să sfinţiţi Pască şi ouă?

Maria Sekulska-Solodchii:
„Da, însă noi sfinţim bucatele sîmbăta, înainte de Paşti. Şi noi obişnuim să pregătim coşuleţe în care punem ouă, mezeluri, sare, mâncăruri şi condimente pe care gospodinele le folosesc zi de zi. Din coşul fiecărui creştin nu trebuie însă să lipsească Pasca pe care noi, în Polonia, o numim Babka. Fiecare gospodină are propria rețetă. De obicei, Babka se coace în joia Paştelui. Vineri pentru noi e zi de post. Nu avem voie să mâncăm carne, lactate, decât avem dezlegare la peşte.

Când mergem sâmbătă la Biserică, în coşurile noastre punem numaidecît ouă, pentru că oul simbolizează viaţă nouă. Ouăle numaidecît sunt pictate. Nu folosim vopsea artificială ci doar naturală. Dacă vrem să fie roşii, folosim coajă de ceapă, dacă le vrem verzi, folosim plante. Noi sfinţim şi ouă cioplite din lemn.”

Europa Liberă: Aceste ouă cioplite le păstraţi apoi în casă?

Maria Sekulska-Solodchii: „Da, pentru că se consideră că aceste ouă sfinţite aduc fericire. Când mergem duminică la Biserică împărţim între noi bucate, ouă, pâine, ulei.”

Europa Liberă: De ce?

Maria Sekulska-Solodchii:
„Pentru că astfel le dorim celor de lângă noi fericire. Vă spuneam că ouăle semnifică viaţă nouă, de aceea în primul rînd le oferim celor din jur ouă. Dacă avem prea puţine le împărţim în patru. Pentru noi, cele mai importante sărbători în an sunt Crăciunul şi Paştele.”

Europa Liberă: Ortodocşii obişnuiesc să ţină post înainte de sfintele Sărbători de Paşti. Şi Dvs?

Maria Sekulska-Solodchii:
„Şi noi, însă este mai puţin restrictiv. De exemplu, copii până la 14 ani nu ţin post nici persoanele care au trecut de 60 de ani. În timpul postului, noi avem voie să mâncăm lactate şi ouă. Însă vinerea şi miercurea nu avem voie să mâncăm carne de vită şi porc. Putem pregăti peşte, pentru că Isus Hristos împărţea peşte şi pâine oamenilor.

De asemenea, noi, femeile, la Biserică nu suntem obligate să purtăm acoperemânt pe cap şi avem voie să mergem în pantaloni. Deci, nu sunt atât de multe restricţii ca la creştinii ortodocşi.”

Europa Liberă: Cum se desfăşoară slujbele?

Maria Sekulska-Solodchii:
„În catedrala centrală din Chişinău, slujbele se ţin în mai multe limbi. La ora 9 se citeşte slujba în poloneză, la jumătate la 11 în rusă, la miezul zilei în română. Sâmbăta slujba se citeşte în limba engleză, iar duminica, la ora 14, în limba germană. Deci, toată lumea poate veni să asculte liturghia.

A doua zi de Paşti, în Polonia, se sărbătoreşte ziua de Şmigus-Dingus, adică aruncăm cu apă unii în alţii. În străbuni, în dimineaţa zilei de luni băieţii udau fetele din cap până în picioare, iar ele nu trebuiau să se supere, pentru că acest gest însemna că erau văzute bine în sat.”

Europa Liberă: „Dar ce simbolizează această tradiţie?”

Maria Sekulska-Solodchii:
„Apa curăţă omul. De fapt, cu cît mai multe apă se varsă pe tine cu atît este mai bine”

Europa Liberă: Şi astăzi, după Paşte obişnuiţi să vă udaţi din cap până în picioare?

Maria Sekulska-Solodchii:
„Nu, azi lumea s-a modernizat. Bărbaţii cumpără femeilor parfumuri pentru a le stropi. Nu mai sunt timpurile care au fost.”

Europa Liberă: Mulţi spun că creştinii ortodocşi nu ar fi prea toleranţi faţă de alte minorităţi religioase. Dvs ce părere aveţi?

Maria Sekulska-Solodchii:
„Această intoleranţă am simţit-o pe propria piele. Am vrut să vizităm mai multe mănăstiri din Republica Moldova, am vrut să cunoaştem ţara, însă nu ni se permitea să intrăm în biserici fără acoperemânt pe cap şi în pantaloni. În zadar le explicam că că suntem din Polonia, că suntem catolici, a trebuit să ne îmbrobodim şi să îmbrăcăm fuste, altfel nu aveam cum intra în Biserică. La noi, la catolici, lucrurile stau altfel. Oricine este liber să asiste la slujbe, să intre în Biserică, singurul lucru pe care nu îl poate face este să se împărtăşească. Am impresia că la noi toleranţa e mai mare.

Ştiţi, de fapt intoleranţa am simţit-o şi în oraş, de exemplu, de multe ori am surprins privirile supărate ale oamenilor, nemulţumiţi că nu cunosc româna, ci doar rusa. Ar fi bine să fim mai toleranţi.”

Europa Liberă: Ce va avea de câştigat societatea dacă oamenii vor fi mai toleranţi?

Maria Sekulska-Solodchii:
„Va fi mai bine pentru toţi. Cu toţii ar trebui să ştim cuvintele magice: îmi cer scuze, mulţumesc. Ar fi bine să le înveţe şi copiii. Toleranţa depinde de bunul simţ şi educaţia fiecărui om în parte.”
XS
SM
MD
LG