Linkuri accesibilitate

Cazul Baghirov din nou în atenția Parlamentului


Bloggerul și scriitorul Eduard Baghirov la Moscova
Bloggerul și scriitorul Eduard Baghirov la Moscova

Parlamentarii solicită Procuratorii sancționarea celor vinovați de facilitarea ieșirii din țară a bloggerului.


Parlamentarii au discutat astãzi printre altele despre misterioasa fugã din Moldova a scriitorului rus Eduard Baghirov, acuzat de Procuratura moldoveanã de implicare în protestele din aprilie 2009. Cum veți auzi în relatarea Lilianei Barbãroșie, deputații au ajuns la concluzia cã fugarul ar fi fost ajutat de... presa.

Comisia de anchetă parlamentară, a ajuns la concluzia că evadarea nestigherită a jurnalistului rus fost posibilă din cauză că nu şi-au făcut datoria un judecător de instrucție, mai mulţi angajați ai Procuraturii Generale și ai Serviciului de Informație și Securitate. Comisia cere şi audierea unei jurnaliste de la postul de televiziune Publica TV, pentru că ea, deşi a știut de intenția celui cercetat de părăsi Moldova, nu a anunțat organele de drept. În consecinţă jurnalista este calificată drept „complice” în raportul comisiei de anchetă creată acum câteva luni la cererea deputatului liberal Valeriu Saharneanu. Iată ce a spus astăzi Saharneanu în plenul legislativului:

„Jurnalistul care îl însoţeşte pe inculpat în toată această misiune şi pleacă cu dânsul de la Chişinău până la Odesa, fără să dea un semnal şi nedându-şi seama în mod foarte straniu că este o evadare… Asta cum ai intra într-o închisoare şi ai ieşi cu un puşcăriaş, cu complicitatea şefului închisorii.”

Singurul care a încercat să ia apărarea reporteriţei a fost deputatul neafiliat Mihai Godea:

„Departe de gândul că aş fi un îndrăgostit de Publica TV şi viceversa. Dar mi se pare ridicolă această acuzare. Presa este liberă. În acest caz, sunt de vină toate instituţiile care nu şi-au făcut treaba. Nu presa.”

Solicitaţi de noi, managerii postului de televiziune vizat au spus că nu găsesc de cuviinţă să comenteze acuzaţiile lansate de comisia parlamentară şi vor aştepta finalul anchetei realizate de Procuratură.

Parlamentul le-a cerut procurorilor, dar şi magistraţilor, să încheie investigaţia în maxim două luni, după care îi va chema din nou să explice de ce scriitorul, suspectat că ar fi fost implicat în tulburările din 7 aprilie, a fost eliberat din izolatorul de anchetă şi trimis în arest la domiciliu, iar poliţiştii nu l-au supravegheat cum se cuvine, constată comisia, iar Securitatea nu l-a împiedicat să evadeze.
Previous Next

XS
SM
MD
LG