Linkuri accesibilitate

Presa română și Moldova (Hotnews)


Noul partid propus de premierul Ungureanu (Evenimentul zilei/România liberă).



Intr-o intalnire online cu cititorii Hotnews, ambasadorul R. Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, a fost solicitat sa comenteze „dezinteresul general din România la criza profunda identitara in care se afla societatea moldoveneasca”. Acest subiect lipeseste cu desăvarsire din dezbaterile publice din Romania, unde nici macar manifestarile antiromanesti nu suscita interesul” - apreciaza unul dintre participantii la discutia online.

Ambasadorul Renita spune ca a solicitat de mai multe ori presei din Romania sa abordeze „cu dexteritate si in cunostina de cauza aspectele sensibile care mai persista in republica Moldova, inclusive cel identitar”. Rezulta insa ca fara success. Diplomatul adauga ca nu-si permite sa dea indicatii presei, fata de care are un mare respect, indiferent de partea cui se situeaza din punct de vedere politic. Iurie Renita adauga ca sentimentul antiromanesc aflat in crestere in R. Moldova nu poate fi schimbat decat perseverand in procesul de integrare europeana.

Cât despre posibilitatea unirii Romaniei cu Basarabia intr-un viitor indepartat, pozitia oficialului moldovean este ca romanii si basarabenii sunt deja uniti prin istorie, cultura si prin multe actiuni commune. Iar despre viitor, vor decide generatiile viitoare. „Noi avem misiunea noastra istorica de a reveni in Europa, iar pentru atingerea acestui obiectiv strategic Romaniei ii revine un rol extrem de important”.

Marti seara, premierul roman Mihai Razvan Ungureanu a lasat sa se inteleaga intr-un interviu televizat ca intentioneaza sa puna bazele unei noi formatiuni politice de dreapta. Ea ar urma sa capteze electoratul educat, din mediul urban, cu venituri relativ consistente si care nu se simte reprezentat de actuala clasa politica. Presa de azi dezbate deja declaratiile si gaseste o anumita coerenta in atitudinea premierului.

Mircea Marian a scris pentru Hydepark si este reluat in Evenimentul zilei. Opinia sa este ca Ungureanu nu a venit la Palatul Victoria cu misiunea de a salva Partidul Democrat Liberal ci, dimpotriva, cu sarcina de a abandona aceasta epava, recuperand ce se mai poate recupera pe un fel de arca a lui Noe. Dificultatile tin de timpul foarte scurt. Fie si numai inregistrarea unui nou partid si poate fi o mare problema, pentru ca legislatie este extrem de restrictivă.

Editorialul Romaniei libere se opreste la acelasi subiect, insistand pe conexiunile, atent selectate si intretinute de Mihai Razvan Ungureanu, cu liberalii. Noul partid ar urma sa-si puna la un loc scorul electoral cu PDL-ul si sa incerc sa coopteze intr-o coalitie de guvernare si Partidul National Liberal, spune Sabina Fati.
XS
SM
MD
LG