Linkuri accesibilitate

László Tökes, un candidat la preşedinţia Ungariei?


Laszlo Tokes
Laszlo Tokes

Unul dintre cei mai vocali lideri ai comunităţii maghiare din România este şi un apropiat al premierului ungar Victor Orban.


După demisia preşedintelui Ungariei Pal Schmit pe fundalul unui scandal de plagiat, există speculaţii ca unul dintre posibilii candidaţi la funcţia de şef al statului maghiar să fie europarlamentarul pastor reformat din România Laslo Tokes. Mai multe despre acest subiect de la Sabina Fati:

Laszlo Tokes, unul dintre cei mai vocali lideri ai comunitatii maghiare din Romania este un apropiat al premierului ungar Victor Orban, o legatura care depaseste frontierele doctrinare si tendintele nationaliste ale celor doi.

Erou al revolutiei romane din decembrie 1989, Laszlo Tokes este pastorul reformat pe care autoritatile comuniste vroiau sa-l mute fortat din Timisoara intr-un sat din nordul Transilvaniei, dupa ce a avut curajul sa dea un interviu televiziunii publice de la Budapesta si sa protesteze impotriva sistemului dictatorial din Romania. In jurul lui s-au strins locuitorii Timisoarei, protestind pentru prima data public intr-un sistem inchis, cum era atunci Romania. A fost scinteia care a dus la caderea dictaturii.

Laszlo Tokes a ramas de atunci incoace unul dintre reprezentantii vocali ai comunitatii maghaire din Romania, exponentul aripii radicale, care revendica autonomia teritoriala a asa numitului Tinut Secuiesc, format din judetele Harghita, Covasna si Mures. In 2009 Laszlo Tokes a fost numarul unu pe lista formatiunii maghiare la alegerile europarlamentare, iar apoi cu ajutorul FIDESZ, partidului conservator din Ungaria, a devenit vicepresedinte al Parlamentului European, post mostenit de la Pal Schmitt.

Laszlo Tokes a aparut pe lista scurta a posibililor candidati pentru fotoliul presedintelui ungar, eliberat la inceputul saptaminii dupa demisia, coincidenta, a aceluiasi Pal Schmitt acuzat intr-un scandal de plagiat.

In cotidianul Nepszabadsag care apare la Budapesta, politologul Gabor Török considera ca exigentelor premierului ungar Victor Orban, privind functia de presedinte doar doua persoane le-ar putea raspunde: László Köver, preşedintele Parlamentului şi europarlamentarul roman, László Tökes.

In Ungaria presedintele are rol mai degraba protocolar si este ales de catre Parlament. Intr-o definitie data in graba de premierul ungar, al carui partid este majoritar in parlamentul de la Budapesta, Victor Orban sugera ca viitorul presedinte ungar trebuie sa se afle mai la drepata decit el, dar sa nu fie un admirator al extremistilor din partidul Jobbik.

Pe de alta parte, de obicei, presedintii Ungariei sint selectati din zona intelectuala, insa de data aceasta e posibil ca premierul de la Budapesta sa aleaga fie intre un politician experimentat, fie un academician, fie un maghiar din Transilvania, cum este Laszlo Tokes, ce-i drept cam extravagant si care nu raspunde intru-totul standardelor de moralitate cerute de conservatorii din Ungaria, care accepta cu greu un politician divortat printre ei. Este cazul pastorului reformat Laszlo Tokes, un ardelean cu dubla cetatenie, care aspira, dar fara sa aiba prima sansa, la fotoliul Presedintiei Ungare.

Politicile interne devin in acest fel transnationale, ceea ce nu inseamna, ca statul national dispare, ci dimpotriva in cazul de fata el s-ar putea intari.

Politigraf

XS
SM
MD
LG