Linkuri accesibilitate

Amnesty Internațional pledează pentru clemență în cazul „Pussy Riot” de la Moscova


Membrele grupului feminist „Pussy Riot” în spectacol la Moscova
Membrele grupului feminist „Pussy Riot” în spectacol la Moscova

Clericii radicali ruși cer pedepsirea aspră a membrelor formației punk.


Organizația Amnesty International a cerut Rusiei să le elibereze pe cele trei membre ale formației punk „Pussy Riot”, reținute după interpretarea unui cântec anti-Putin în catedrala „Christos Mântuitorul” de la Moscova. Amnesty a spus într-o declarație că cele trei cântărețe nu trebuie condamnate pentru exprimarea convingerilor politice.

Pe 21 februarie, cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale ruse, cinci fete cu cagule pe cap, rochii scurte și ciorapi de nailon viu colorați au intrat în catedrala „Christos Mântuitorul”. Și-au instalat aparatura și au interpretat un cântec care critică sprijinul acordat de biserică lui Vladimir Putin. Membrele formației Pussy Riot și-au cântat preț de două minute piesa în care se rugau Maicii Domnului să-l alunge pe Putin și să devină, simbolic, feministă.

Mai târziu Maria Alehina, Nadejda Tolokonnikova și Ekaterina Samusevich au fost arestate. Ele se află în arest preventiv până la 25 aprilie iar dacă sunt găsite vinovate de huliganism riscă până la 7 ani de închisoare.

Cele trei arestate recunosc că sunt membre ale formației Pussy Riot, dar spun că acesta este un grup mai numeros și că nu ele au cântat în naosul catedralei. Amnesty International a spus astăzi că, chiar ele să fi fost acelea, exprimarea convingerilor politice nu trebuie pedepsită cu întemnițarea, chiar dacă felul cum a fost făcută i-ar fi ofensat pe mulți.

Vorbind la televizor luna trecută, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril a spus că Pussy Riot a pângărit catedrala lui Christos Mântuitorul, iar el, Kirill, a fost scârbit de faptul că mulți credincioși ortodocși și-au exprimat simpatia față de artistele protestatare și i-au cerut într-o scrisoare să nu le acționeze în justiție.

„Oamenii aceia nu cred în puterea rugăciunii. Ei cred în puterea propagandei, în puterea minciunii și calomniei, în puterea internetului și mass media, în puterea banului și armelor. Noi credem în puterea rugăciunii. Cer întregii biserici ruse să înalțe rugăciuni arzătoare și sârguincioase pentru țara noastră, credința noastră, poporul nostru și iertarea păcatelor”.

Înainte de alegerile prezidențiale din 4 martie, patriarhul Kiril se rugase public pentru victoria fostului spion al KGB, Vladimir Putin, ieșit victorios. Kiril declarase că cei 12 ani de când Putin conduce Rusia sunt un „miracol dumnezeesc”.

Dar incidentul din februarie a scos la iveală divergențe în sânul bisericii între clericii radicali care doresc pedepsirea aspră a fetelor de la Pussy Riot și alți preoți mai milostivi care s-au pronunțat pentru iertarea lor. Intransigenții au prevalat, iar Sinodul a spus într-o declarație că lipsa pedepsei nu va face decât să împingă păcătoasele la noi păcate. Dar câțiva lideri religioși între care șeful Departamentului de afaceri sociale al bisericii, Vsevolod Chaplin au spus că fetele n-ar trebui totuși aruncate în închisoare.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG