Linkuri accesibilitate

Zece milioane de dolari pe capul autorului atentatului de la Mubai


Hafiz Mohammad Saeed
Hafiz Mohammad Saeed

Cazul Saeed va complica și mai mult parteneriatul dintre SUA și Pakistan, în lupta împotriva terorismului.


Statele Unite ofera 10 milioane de dolari pentru un militant pakistanez, acuzat ca s-ar fi aflat la originea atacurilor din 2008, de la Mumbai in India. Despre reactiile stîrnite de oferta americana în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Hafiz Mohammad Saeed este acuzat pentru atentatele de la Mumbai, in India, in urma carora 166 de persoane si-au pierdut viata, intre acestia numarindu-se si citiva cetateni americani. Oferta americana - 10 milioane de dolari pentru militant - a fost salutata in India, dar are potentialul de a inrautati si mai mult raporturile Statelor Unite cu Pakistanul.

Hafiz Mohammad Saeed traieste in Pakistan in vazul tuturor, din cind in cind rosteste alocutiuni, apare in emisiuni de televiziune si a format in anii ʼ80 gruparea Lashkar-e-Taiba. Aceasta este considerata de Statele Unite o organizatie terorista si in urma presiunilor americane, Pakistanul a interzis Lashkar-e-Taiba in 2002. Dar in ciuda acestei interdictii gruparea continua sa actioneze relativ liber, in Pakistan.

Ziarul indian Express a salutat decizia americana, scotind in evidenta ca aceasta demonstreaza alegatia ca Pakistanul vecin adaposteste teroristi. Unul dintre membrii cabinetului Indiei a spus „Cred ca a devenit clar si ca toata lumea recunoaste acum ca o capetenie terorista, care a avut un rol crucial in atacuri, este adapostita de Pakistan”. Ministrul si-a exprimat speranta ca anuntul american va influenta Islamabadul sa actioneze.

In cotidianul New York Times se arata ca Saeed traieste fara sa se ascunda intr-o suburbie a orasului Lahore. Eforturile trecute de a-l pune sub acuzare sau in regim de arest la domiciliu au esuat. Unul dintre membrii gruparii Lashkar-e-Taiba, Jamaat-ud-Dawa a spus, „Hafiz Saeed si consilierii sai nu sint fugari. Nu traiesc in secret. Traiesc in Pakistan ca membrii liberi ai societatii”.

Cazul Saeed va complica insa si mai mult parteneriatul dintre Statele Unite si Pakistan, in lupta impotriva terorismului. In ultimele saptamini, Islamabadul a luat masuri punitive, in urma unor atacuri americane, intre care inchiderea unor puncte de frontiera cu Afganistanul, folosite de NATO pentru aprovizionarea trupelor. Statele Unite spera ca aceasta masura sa fie anulata, in timp ce Saeed se opune redeschiderii frontierei si a organizat demonstratii in acest sens.
XS
SM
MD
LG