Linkuri accesibilitate

„O jignire pentru credincioşi“


Extremişti de dreapta se ascund în spatele unor ideologii de inspiraţie religioasă.


În Germania, extremismul de dreapta, în mod tradiţional, este lipsit de acea dimensiune religioasă, des întîlnită ca apanaj ideologic al unor grupări radicale de dreapta din Europa răsăriteană, ca de pildă în Rusia, Serbia, Ucraina, Bulgaria, România şi mai nou şi în Republica Moldova.
Chiar dacă unele din aceste grupări se recomandă drept reprezentante ale unui creştinism militant ortodox sau catolic, ideologia lor difuză are la bază un naţionalism pronunţat, inspirat deseori din tradiţia doctrinară a unor formaţiuni mai vechi, de tip fascist.

În Germania toate aceste grupări radicale susţin, sus şi tare, că nu sunt contra sistemului constituţional. Pe de altă parte, însă, ele militează contra unor valori democratice, răspîndesc mesaje deghizate cu accente xenofobe şi anti-semite, bagatelizează holocaustul şi fac apologia unor persoane istorice cunoscute pentru atitudinea lor ultra-conservatoare sau chiar nazistă.

Oficiul pentru protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz - adică serviciul federal de informaţii interne) urmăreşte toate aceste grupări. Ele, la rîndul lor, sunt foarte atente să nu încalce în mod vizibil prevederile Codului Penal. Din pricina aceasta, mesajele lor se caracterizează printr-un permanent şpagat, căptuşit cu aluzii şi insinuări lingvistice, un vocabular metaforic şi piruete retorice.

Vigilenţa lingvistică a acestor grupări scade însă pe internet care, cel puţin în Germania, poate deveni foarte uşor şi o cursă penală pentru cei care-şi plasează mesajele în acest spaţiu. Astfel, platforma electronică, auto-intitulată kreuz.net (în traducere: cruce.net) a intrat în vizorul serviciului german de informaţii din cauza răspîndirii repetate a unor sloganuri considerate anti-constituţionale. Autorii platformei se prezintă drept adepţi ai catolicismului.

Biserica romano-catolică din Germania, însă, s-a distanţat în repetate rînduri de kreuz.net, afirmînd că nu are nimic de-a face cu editorii portalului.

Deputatul ecologist Volker Beck a calificat pagina drept un „portal al urii“ şi „o jignire pentru credincioşi“. Într-un amplu interviu acordat postului naţional de radio, Beck a subliniat creşterea numărului de articole cu tentă homofobă şi anti-semită. De curînd, ziarul „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ a comparat aceste texte cu propaganda nazistă a editorului revistei rasiste „Der Stürmer“, Julius Streicher, condamnat la moarte de către tribunalul din Nürnberg.

Despre platforma kreuz.net, care există de 7 ani, Beck spune că s-a hotărît să ceară serviciului de informaţii intensificarea supravegherii portalului după ce acolo a fost postat articolul absolut intolerabil, intitulat: „Homosexualii în lagăr de concentrare“.

Imagine a site-ul extremist al „Noii Drepte”
Imagine a site-ul extremist al „Noii Drepte”
Editorii paginii nu sunt cunoscuţi, iar serverul lor se află în afara Germaniei. Ei acţionează sub protecţia anonimatului, ceea ce nu se poate spune despre grupări similare est-europene. Ca de pildă, o sucursală a unei organizaţii extremiste româneşti care în Moldova se autointitulează „mişcare naţional-creştină“.

O simplă privire aruncată asupra textelor răspîndite pe internet de către kreuz.net şi „mişcarea naţional-creştină“ dezvăluie o sumedenie de puncte doctrinare comune, radicale, asupra cărora, din lipsă de spaţiu nu insistăm. Poate altădată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG