Linkuri accesibilitate

Amnesty International propune crearea unei agenţii independente pentru investigarea petiţiilor privind încălcarea drepturilor omului de către poliţie în R.Moldova


După trei ani de la protestele din 7 aprilie 2009, majoritatea persoanelor care au fost supuse torturii şi altor rele tratamente în custodia poliţiei, în timpul acelor evenimente, încă aşteaptă să le fie făcută dreptate. Constatarea aparţine organizaţiei Amnesty Internaţional şi se conţine într-un raport prezentat astăzi la Chişinău.

Potrivit Moldpres, autorii raportului propun ca în R. Moldova să fie creată o agenţie totalmente independentă, care ar investiga toate plângerile ce ţin de încălcarea drepturilor omului de către poliţie.

Amnesty Internaţional Activista Heather McGill a declarat la prezentarea raportului că eşecul de a face dreptate victimelor evenimentelor din 7 aprilie 2009, la trei ani de la producerea acestora, este o dovadă că problema fundamentală a impunităţii pentru cazurile de tortură şi alte rele tratamente nu a fost încă rezolvată.

Potrivit datelor oficiale, în timpul protestelor din aprilie 2009 poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane. Pe adresa Procuraturii Generale au parvenit 108 plângeri, dintre care numai 58 au ajuns în instanţa de judecată. Magistraţii au pronunţat decizii de condamnare numai în două cazuri, în ambele aplicând pedepse suspendate.
XS
SM
MD
LG