Linkuri accesibilitate

Pensii mai mari cu 10 la sută, de la 1 aprilie


Cât ar trebui să constituie pensia minimă ca bătrânii să nu o ducă de azi pe mâine?


Începând cu această lună, pensionarii vor primi pensii mai mari în urma indexării cu 9,6 la sută, a anunţat Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Pensionarii care ridicau de la poştă o mie de lei, după indexare vor primi aproximativ 1100 lei. Cu toate acestea, pensia medie din Republica Moldova rămâne a fi cea mai mică din Europa, spun experţii, şi nici pe departe nu acoperă cheltuielile oamenilor care trăiesc doar din pensii. Detalii are Diana Răileanu:

După anunţata majorare a pensiilor cu 9,6 la sută, am insistat să aflu părerea mai multor pensionari pe care i-am întâlnit pe străzile capitalei:

„Sigur că e puţin. Ce faci cu 10%?”

Europa Liberă: Deci 10 la sută e prea puţin?

„Dar cu ce să trăieşti? Nu ai cu ce trăi! E patru lei o pâine.”

Europa Liberă: Şi cum se descurcă pensionarii?

„Cum se descurcă? Iaca aşa şedem în drum cum ne vedeţi şi vindem să ne hrănim.”

„Preţurile s-au făcut europene, dar lefile au rămas care au fost.”

Europa Liberă: Cît ar trebui să fie pensiile ca bătrânului să-i ajungă, ca să nu o ducă de azi pe mâine?

„Mai puţin de 1700 de lei, nu. E o mizerie foarte mare în privinţa pensiilor, în privinţa bătrânilor şi aş vrea să le propun guvernanţilor să trăiească o lună de zile cu o pensie de o 800 de lei. Ş-apoi atunci ei ar înţelege dacă pot oamenii să trăiască cu aşa o pensie sau nu.”

„Nici statul nu face drept. Altul primeşte cinci mii de lei pensia, dar altul primeşte 500 sau 600. Oare nu e tot acelaşi om? Nu tot aşa mănâncă? Măcar cea mai mică pensie să fie de 2 mii de lei, ca să poată trăi un om.”

Am întrebat-o pe şefa direcţiei de asigurări sociale de la Ministerul Muncii, Laura Grecu, de ce pentru unii pensiile vor creşte cu câteva zeci de lei, iar pentru alţii cu cîteva sute:

„Pentru că cu cît salariul este mai mare, respectiv şi contribuţia acestei persoane în bugetul asigurărilor sociale este mai mare, respectiv şi pensia acesteia va fi mai mare.”

Europa Liberă: Deci, nu prea avem cum să-i explicăm omului de ce a dat din sapă toată viaţa şi are 600 de lei şi de ce un funcţionar care a avut un salariu mai mare, dar nu a lucrat cu sapa, are o pensie mai mare?

„Salariul în agricultură este mult mai mic decît salariul mediu pe economie, fiindcă într-adevăr, aceasta este realitatea în Republica Moldova, persoanele care activează la ţară au şi salarii mici, respectiv şi pensiile acestora vor fi mai mici decît pensiile unor persoane care au primit salarii mai mari.”

Laura Grecu mi-a explicat că în acest an pensiile au fost indexate cu 9,6 la sută deoarece salariile au crescut cu 11, 6 %, iar inflaţia 7,6 la sută. Respectiv suma acestor indici a fost împărţită la doi pentru a afla care este coeficientul de indexare.

Specialiştii în politici sociale recomandă guvernului să reformeze sistemul de pensii pentru a se feri de o criză în domeniul asigurărilor sociale. Pe de altă parte, ei susţin că statul ar trebui să revadă şi modalitatea de indexare a pensiilor. De această părere este şi economistul Alexandru Fala de la Institutul „Viitorul”:

„Sunt mai multe recomandări vizavi de modul de indexare a pensiilor şi una ţine anume de indexarea dublă a pensiilor, de exemplu în aprilie şi în octombrie. Trebuie să fie clară situaţia: măsurile de protecţie socială, inclusiv indexarea pensiilor, sunt măsuri care să asigure un anumit nivel de trai, să nu permită o sărăcire mai mare a populaţiei. A doua problemă constă în faptul că, într-adevăr, nu ajung bani, dar este din cauza surselor limitate care există la bugetul public naţional. Din acest considerent nici nu pot fi făcute plăţi mai mari.”

În acest an, indexaţia de 9,6 la sută va fi aplicată pensiilor pentru limita de vârstă, pentru invaliditate, de urmaş, precum şi pensiile participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl.
Previous Next

XS
SM
MD
LG