Linkuri accesibilitate

Pál Schmitt și scandalul de plagiat universitar din Ungaria


Președintele Pál Schmitt, pledînd cauza Ungariei în Parlamentul European
Președintele Pál Schmitt, pledînd cauza Ungariei în Parlamentul European

Acuzat de a fi autorul unei teze de doctorat cu „neobișnuit de ample” pasaje plagiate, președintele Ungariei refuză să demisioneze.


Rectorul unei universități din Ungaria și-a anunțat demisia, duminică, la mai puțin de o săptămână după ce universitatea i-a retras titlul de doctor președintelui țării, Pal Schmitt. Însă președintele ungur a spus că nu va renunța la funcție, chiar dacă a fost prins că a plagiat în 1992 teza de doctor despre Jocurile Olimpice.

Rectorul Universității Semmelweis, Tivadar Tulassay a spus că Ministerul Resurselor Naționale care supraveghează educația în Ungaria și-a pierdut încredere în el, în urma deciziei de marți de a-i retrage președintelui titlul de doctor. Rectorul și-a exprimat speranța că, după demisia sa, universitatea va putea ieși din scandal și reveni la viața normală.

Datorită unor dezvăluiri făcute de presă în ianuarie, Semmelweis a verificat teza președintelui Pal Schmitt, fost camion olimpic la scrimă și a descoperit că 200 din cele 215 pagini ale lucrării au fost copiate de la alți doi autori.

Comisia care a verificat teza, formată din patru profesori și un jurist, a dat însă vina mai ales pe Universitatea de Educație Fizică din 1992, absorbită ulterior de Semmelweis, pentru că nu a observat „neobișnuit de amplele” pasaje copiate și nu i-a atras atenția lui Schmitt. Comisia a mai spus că, în ciuda unor neajunsuri, procesul de apărare a tezei de către actualul președinte a corespuns normelor universitare de la acea vreme.

Pal Schmitt a spus că nu i-a părut bine să piardă titlul de doctor, mai ales că n-a avut ocazia să-și pledeze cazul în fața comisiei universitare, dar că are conștiința curată. Vorbind vineri la televiziunea publică, președintele a spus că n-a încercat să-și atribuie produsul intelectual al nimănui, că a fost un simplu student care a urma regulile unei instituții.

În vârstă de 69 de ani, Schmitt a spus că este gata să scrie o disertație nouă pentru a demonstra că poate îndeplini și criteriile academice de astăzi și a obține titlul științific înapoi. „Ca fost campion olimpic, voi demonstra că mai am destulă perseverență în mine să susțin așa numitul doctorat”.

Atitudinea lui Schmitt a fost oarecum surprinzătoare, mai ales după ce intelectualii și presa apropiată partidului puterii au sugerat că scandalul de plagiat ar trebui încheiat prin demisia președintelui.

Parlamentul de la Budapesta l-a ales în 2010 pe Schmitt președinte al țării, o funcție lipsită de puteri reale. Anterior, el a fost președinte de Parlament și vicepreședinte în partidul de centru dreapta Fidesz al premierului Victor Orban, care deține majoritatea constituțională. Fidesz a spus acum că este la alegerea lui Schmidt cum procedează. Dar analiștii spun că, dacă acesta se încăpăținează, partidul s-ar putea vedea nevoit să dea dovadă de mai multă fermitate.

Scandalul de plagiat a dat noi puteri slabei opoziții parlamentare ungare compusă din socialiști, verzi-liberali și extremiștii de dreapta din partidul Jobbik. Cele trei formațiuni au cerut demisia lui Schmitt cu o voce surprinzător de solidară și au spus că, în caz contrar, vor iniția demiterea lui. Nu au destule voturi că să-l demită, dar pot începe procedura și forța guvernul să-i ia apărare în Parlament și să-și atragă scandalul asupra sa, a explicat agenției Reuter analistul Zoltan Kiszelly.

Câteva sute de simpatizanți ai opoziției au protestat sâmbătă față de Schmidt la palatul Sandor de la Budapesta unde-și are reședința președintele. Iar un grup de activiști întitulat „Politica poate fi altfel” a instalat corturi la ieșirea din palat spunând că nu vor pleca de acolo până nu-l văd plecat pe Schmitt.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG