Linkuri accesibilitate

„R. Moldova nu are alternativă decît viitorul european”


Vlad Filat: „Orice încercare de a încălca legislaţia va fi sancționată în viitor”.


Arborarea drapelului roş-albastru pe clădirile unor instituţii publice nu este nimic altceva decât o încercare a PCRM de a destabiliza situaţia din ţară, iar faptasii vor fi trasi la raspunedere. Deputatii din opozitie ar putea sa revina in Legislativ dupa congresul Partidului comunistilor. Proiectul Legii antidiscriminare este discutat si de cei care nu l-au citit iar fețele bisericesti fac zarva din nimic. Sunt cateva din declaratille facute de premierul Vlad Filat intr-un interviu acordat pentru Europa Libera. Prima intrebare pe care i-am adresat-o se refera la arborarea drapelului roş-albastru pe clădirile unor instituţii publice.

Vlad Filat: „Nu sunt acţiuni spontane dar sunt acţiuni bine organizate, nu sunt decizii ale autorităţilor locale dar sunt decizii ale Partidului Comuniştilor care prin intermediul reprezentanţilor lor în Consiliile locale aprobă aceste aşa-numite hotarari care sunt vădit ilegale. Toate deciziile
Primul ministru Vlad Filat
Primul ministru Vlad Filat
respective au fost contestate în instanţele de judecată de către reprezentanţii Cancelariei de Stat, reprezentanţii Guvernului în teritorii, toate acele drapele arborate ilegal au fost date jos şi mai mult decît atît Procuratura Generală urmează să intenteze dosare penale pe numele celor care au încălcat vădit legislaţia Republicii Moldova. În continuare, aşa cum am demonstrat, orice încercare de a încălca legislaţia va avea sancţiuni aşa cum prevede legea. Sincer regret că Partidul Comuniştilor impune oamenii să încalce legea, şi asta se pedepseşte conform legislaţiei, practic PCRM pun anumite persoane în situaţii foarte delicate.”

Europa Liberă:Va referiti la reprezentantii administratiei locale din teritoriu?

Vlad Filat:
„Mă refer la cei care se supun acestor indicaţii care duc la acţiuni ilegale şi în rezultat vor suporta sancţiuni, nu doar sancţiuni administrative, dar şi sancţiuni care cad sub incidenţa Codului Penal. Toate aceste încercări, care reprezintă sfidare a simbolurilor statului mă refer aici la Drapel, anumite speculaţii care au apărut în ultima perioadă de timp vis a vis de Imnul de Stat ş.a.m.d., persoanele care se vor face vinovate urmează să primească aprecierea necesară în replică şi sancţiunile care se impun în acest sens.

Dacă este să ne uităm foarte atent cei care au beneficiat din plin în urma statutului de stat independent şi suveran, cei care s-au închinat şi au sărutat, fiind în funcţii, Drapelul de Stat, au depus Jurămînt stînd drept, uneori conjunctural punînd mîna şi la inimă atunci cînd se intona Imnul de Stat, acum când au ajuns sa fie în opoziţie sfidează şi aduc atingere acestor simboluri cărora fiecare cetăţean al ţării noastre, indiferent că este la guvernare sau în opoziţie trebuie să le poarte respect.”

Europa Liberă: Bine dar şi liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon propune Partidului comuniştilor să se asocieze pentru a organiza un referendum naţional privind schimbarea simbolicii de stat şi înlocuirea tricolorului cu drapelul lui Ştefan cel Mare. El optează pentru oficializarea simbolicii tradiţionale moldoveneşti.

Vlad Filat:
„În ultima perioadă de timp cam mulţi iniţiază Referendumuri, cred că ar fi mai bine să-şi concentreze energia şi atenţia pentru ca să vină cu propuneri care să ducă la îmbunătăţirea vieţii oamenilor. Sugestii cum să îmbunătăţim reglementările, cum să îmbunătăţim acţiunile noastre ca în rezultat să aducem oamenilor cît mai multe valori sau cît mai mult ajutor. Contestările, protestele, referendumurile ş.a.m.d. nu duc decît la antagonizarea şi mai puternică în societate şi care crează mai multe probleme pentru oameni.”

Europa Liberă: Ce se întîmplă dacă nu vin deputaţii comunişti în Parlament?

Vlad Filat:
„Haideţi să vă răspund ca şi cetăţean. Oamenii au votat pentru Partidul Comuniştilor ca ei să le reprezinte interesele în Parlament nu în stradă. Eu am fost deputat în opoziţie, am participat şi la proteste, însă eu mi-am făcut datoria de ales al poporului în Parlament, am venit cu amendamente, am venit cu iniţiative, mi-am expus punctul de vedere aşa cum este firesc să fie în activitatea Parlamentului, am pretins să o fac într-o manieră civilizată şi am contribuit la procesul legislativ şi cel care vizează controlul parlamentar asupra actului guvernării, de aceea ei trebuie să se gândească foarte bine cum o să le răspundă alegătorilor vis a vis de aceste decizii. În cazul în care ei nu vor reveni în Parlament...”

Europa Liberă: Liderul comunistilor Vladimir Voronin a spus ca deputatii din fractiunea PCRM revin cu o singură condiţie: să fie dizolvat Legislativul.

Vlad Filat:
„Am senzaţia că este un patefon din ăsta stricat şi repetă întruna acelas refren. Acest lucru pe care il doresc ei nu se va întîmpla. Parlamentul actual îşi va duce mandatul pînă la bun sfîrşit cu obiectivul să-şi îndeplinească agenda pe care şi-a asumat-o în faţa oamenilor. La lucrările Parlamentului, la etapa actuală, participă 62 de deputaţi aleşi, deci este numărul suficient pentru ca lucrările Parlamentului să se desfăşoare în deplinătate.”

Europa Liberă: Da, dar se zice că o democraţie functională este acolo unde există şi o opoziţie .

Vlad Filat:
„Este adevărat, însă într-o democraţie funcţională opoziţia participă la lucrările Parlamentului. Noi nu putem să-i obligăm. Într-o democraţie opoziţiei i se oferă drepturi nu i se impun, noi nu puteam să-i aducem cu forţa ca ei să îşi exercite dreptul şi nici nu putem să blocăm activitatea parlamentară numai de aceea că ei au alte viziuni. Totodată sunt anumite întrebări la care trebuie să găsim un răspuns, spre exemplu, sunt preşedinţi de comisii reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor, dincolo de faptul că utilizează maşini, resurse umane ei şi blochează procesul legislativ. Urmează să luăm o decizie, dacă este fermă această poziţie, nu înseamnă că trebuie să fie demişi aceşti preşedinţi, urmează să rămînă această funcţie după Partidul Comuniştilor, dar pe perioada de pînă la venirea dînşilor în Parlament să exercite atribuţiile funcţionale, un vice-preşedinte cu toată infrastructura necesară şi ar fi foarte corect. Vis a vis de salarizare, nimeni nu poate să oblige deputatul să vină în Parlament sau să nu vină, dînsul îşi alege forma în care îşi desfăşoare activitatea...”

Europa Liberă: Deci pana la urma deputatii comunisti trebuie să-si ridice salariile?

Vlad Filat:
„Da, pentru că acest mandat este unul imperativ, oferit de alegători. Altceva este că sunt anumite suplimente care vin către deputat pentru participarea în lucrările comisiei, pentru participarea la şedinţele plenare şi desigur, aici mai rămîne o întrebare la care nu am un răspuns acum, ce ţine de participarea în delegaţiile internaţionale, odată ce nu participi la procesul legislativ, la exerciţiul parlamentar, atunci trebuie să vedem care este şi dreptul în a participa în aceste delegaţii. Dacă este obiectivul de a face turism parlamentar, atunci sigur că trebuie de pus bariere în irosirea banilor publici. Cu toate că eu am aşa o previziune, dacă nu vor să dispară cu totul de pe scena politică atunci ei sunt obligaţi să revină.”

Europa Liberă: Si credeti ca vor reveni in Parlament până la Congresul Civic sau după?

Vlad Filat:
„Despre ce vorbiţi?”

Europa Liberă: Fruntasii comunisti au anunţat că pe 1 mai vor organiza Congresul Civic.

Vlad Filat:
„Unde?”

Europa Liberă: Anuntul a fost facut ca acest congres se va tine la Bălţi.

Vlad Filat:
„Este problema lor. Noi în centrul capitalei pe data de 1 mai împreună cu partenerii noştri sociali, mă refer aici la sindicate şi la patronate, vom organiza o acţiune amplă în cadrul căreia vom exprima solidaritatea pentru toţi cei care muncesc. Noi suntem parteneri sociali şi trebuie să ne manifestăm ca atare şi în asemenea situaţii. Să vedem ce vor face Partidul Comuniştilor la acel Congres, eu cred că mai degrabă la Congresul partidului care din câte ştiu eu va avea loc la 9 iunie. Pot să vă spun cam cum cred eu că va fi, ştiind că ei sunt mari maeştri în a face scenarii. Va fi decizia Congresului probabil prin care va impune fracţiunea comuniştilor să revină în Parlament pentru a promova interesele cetăţenilor ş.a.m.d., doar că nu înţeleg de ce trebuie atîta spectacol. Era mult mai simplu şi mai firesc să revină în Parlament să înceapă să activeze.”

Europa Liberă: Aţi revenit de la Bruxelles, am auzit declaraţiile demnitarilor Uniunii Europene, care au reafirmat şi cu acest prilej, că Republica Moldova face paşi spre apropierea de Uniunea Europeană şi totuşi, sunt şi anumite restanţe. Ce e cu această lege anti-discriminare? Ce soartă are ea? Are sanse de a fi votată?

Vlad Filat:
„Eu nu înţeleg de ce din contextul general care vizează procesul nostru de integrare europeană se scoate această lege. Cu toate că dacă este să vorbim obiectiv sunt atât de puţini oameni care cunosc care este conţinutul acestei legi. Şi dacă este să îi întrebi pe cei care protestează atît de vehement împotriva acestei legi, vă asigur că nu o să vă răspundă la ceea ce ţine de conţinutul acestei legi.”

Europa Liberă: Cei care se opun adoptarii legii antidiscriminare vor spune că nu vor să fie legalizată căsnicia între homosexuali, de exemplu.

Vlad Filat:
„Ea nici nu urmează să fie legalizată în baza acestei legi. De aceea ar fi bine ca toţi cei care se pronunţă împotrivă în prima instanţă să o citească şi dacă au anumite întrebări să ceară explicaţii şi le vor fi oferite. Dar încă o dată, problema nu ţine de această lege.

Noi avem în negocieri privind acordul de asociere 25 de capitole, închise provizoriu deja 23, ultimele două capitole vizează practic negocierile în vederea semnării Acordului de Liber Schimb aprofundat şi cuprinzător cu UE. În afară de această lege, avem un arsenal întreg parcurs deja de adoptări a actelor legislative privind implimentarea planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Acum, vis a vis de restanţe, eu pot să vă spun acum că noi restanţe nu avem, noi suntem în termenii la care am convenit şi dacă ne vom mişca în continuare cu cadenţa cu care am mers pînă acum noi vom reuşi să le oferim oamenilor ceea ce le-am promis. Noi avem ca şi obiectiv semnarea Acordului de asociere şi rezultatul semnării acestui acord, noi urmează să avem comerţ liber cu UE, deci acces pe piaţă de peste 600 de milioane de oameni care au capacitate de plată, urmează să avem regim liberalizat de vize, ceea ce înseamnă că oamenii din Republica Moldova în baza paşaportului să poată circula în întreaga Europă. Atunci cînd atît de speculativ se vorbeşte despre o condiţie pe care trebuie să o îndeplinim pentru a obţine acest regim liberalizat de vize, eu nu înţeleg cum aceşti critici mari înţeleg ca să ţină în continuare jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova într-o stare de prizonierat, sau în situaţia în care să nu-şi poată vedea mamele, copii, soţii, soţiile. În rezultatul îndeplinirii acestui obiectiv urmează să trecem la o etapă calitativ nouă în relaţiile cu UE.

Asta înseamnă că odată cu semnarea Acordului de asociere noi trecem la etapă în care noi urmează să obţinem statutul de ţară candidat. Obţinînd acest statut Republica Moldova dicolo de faptul că va avea regim de comerţ liber, regim liberalizat de vize, va avea acces la fonduri enorme europene, ceea ce înseamnă drumuri, investiţii, ceea ce înseamnă pînă la urmă subvenţii pentru aceeaşi agricultură. Or, oponenţii noştri trebuie să spună foarte deschis ce îşi doresc ei pentru oameni perspectiva pe care am descris-o şi nu este una teoretică, este una care poate să o confirme orice expert în domeniu, ori să menţină Republica Moldova, mai bine spus cetăţenii Republicii Moldova în starea asta de ţară şi cetăţeni ostatici, fără să poată circula liber, fără a avea o perspectivă clară.

Şi un element pe care l-am omis, odată ajunşi în situaţia de semnare a Acordului de asociere înseamnă că noi vom îndeplini condiţiile necesare, ceea ce vizează în primul rînd instituţiile, asta înseamnă că vom avea instituţii funcţionale în ţară. Eu vreau să vă spun că este vital pentru viitor. Aşadar Republica Moldova nu are alternativă decît viitorul european, trebuie acest viitor să îl apropiem cît mai rapid posibil şi emoţiile, speculaţiile trebuie lasate, poate în multe cazuri trebuie să fie lăsate la o parte şi interesele de partid. Şi dacă toţi, consolidat, indiferent dacă suntem la guvernare, sau în opoziţie ne vom conjuga eforturile şi să obţinem aceste evaluări pentru oameni la care m-am referit, asta este obiectivul meu, să ajungă momentul în care să nu mai conteze denumirea partidului care vine la guvernare. Deoarece instituţiile urmează să fie funcţionale şi ţara să fie într-un spaţiu valoric ireversibil, cu drepturi,libertăţi şi bunăstare minimă necesară pentru a avea o viaţă decentă.”

Europa Liberă: Domnule premier vorbiti despre semnarea unui acord de asociere până la obţinerea regimului liberalizat de vize?

Vlad Filat:
„Lucrurile trebuie să fie văzute diferit, regimul liberalizat de vize nu ţine de Acordul de asociere, deci este o acţiune separată. Obiectivul noastru este ca pînă la semnarea Acordului de asociere acest regim liberalizat de vize să fie funcţional pentru cetăţenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi rămîneţi optimist pînă la finele acestui anpoate fi abolit regimul de vize...?

Vlad Filat:
„Pînă la finele acestui an Republica Moldova este în situaţia în care să îndeplinească toate condiţiile pentru a obţine acest regim liberalizat de vize, menţionînd că noi avem necesitatea să ne mişcăm cu viteza necesară.”

Europa Liberă: Legea anti-discriminare când o trimite Guvernul spre aprobare în Parlament?

Vlad Filat:
„Nu am acum o dată anumită, urmează să avem discuţii să mai comunicăm şi cu colegii din coaliţia de guvernare. Îmi doresc o comunicare foarte strînsă şi suficientă cu oponenţii. Şi eu îmi doresc ca înainte de a fi făcut un pas vis a vis de promovarea acestei legi să avem cel puţin asigurată o comunicare suficientă şi să oferim răspunsuri tuturor celor care au întrebări la acest capitol. Însă ceea ce observ eu şi regret foarte mult că este lipsă de toleranţă minimă necesară care se propovăduieşte aşa de mult, inclusiv şi în sfintele lăcaşe. Lipseşte categoric toleranţa şi domină pe alocuri şi răutatea care este atît de străină a ceea ce se propăvăduieşte de către slujitorii bisericii.”
XS
SM
MD
LG