Linkuri accesibilitate

Rusia va cere compensații pentru nerealizarea proiectului „Belene”


„Atomstroiexport” nu va renunța la cele 58 de milioane de euro pentru echipamentele furnizate și încă neplatite de Bulgaria.


De la Moscova unde se află în vizită în fruntea unei mari delegații bulgare tânărul ministru al economiei, energeticii și turismului Delian Dobrev a sosit informația că „Atomstroiexport” nu va renunța la cele 58 de milioane de euro pentru echipamentele furnizate și încă neplatite pentru care Bulgaria este judecată. La aceasta se adaugă câteva sute de milioane de euro - compensații financiare pentru nerealizarea proiectului „Belene”. Ministrul rus al energeticii Serghei Șmatko a avertizat că Sofia trebuie să-și îndeplinească angajamentele.

Ziarul „Komersant” apare astăzi cu un titlu mare „Bulgariei i se pregătește nota de plată”. Pretențiile financiare ale Rusiei vor putea depăși un miliard de euro. Legat de aceasta din Sofia au amintit că întregul profit al concernului rus la un preț al centralei de 6,3 miliarde a fost evaluat la 150 de milioane de euro.

Experții ruși consideră că eventualul transfer al reactorului de la Belene la Kozlodui va necesita importante investiții. Construcția unui al 7-lea bloc energetic în prima centrală atomoelectrică bulgară va necesita între 7 și 12 ani. Inflația va ridica costul cu 30-40%.

Komersant” mai scrie că decizia guvernului Borisov a fost influențată, se pare, de poziția Washingtonului, amintind de informațiile despre prezumptivele presiuni americane apărute în Wikileaks.

Ex-președintele Gheorghi Părvanov a avertizat din numele partidului socialist că „proiectul nuclear Belene nu este închis, și va fi realizat dacă stânga căștigă alegerile în 2013”. Foștii comuniști vor pune Belene pe loc de frunte în programul lor electoral.

Părvanov a avertizat că după ce vor fi instalate noile reactoare în Turcia și România bulgarii, care acum acoperă 20% din deficitul de energie electrică al Balcanilor, vor deveni importatori.

Ex-președintele a mai spus că ideia ca primul reactor pentru Belene să fie transferat la Kozlodui nu este decât o fentă a lui Borisov ca și idea ca la Belene să fie construită o centrală pe gaze naturale.

Socialiștii au început consultări în vederea depunerii unei moțiuni de cenzură.
XS
SM
MD
LG