Linkuri accesibilitate

Coaliția de guvernămînt din România a pierdut majoritatea în Senat


Opoziția amenință că va racola suficienți deputați pentru a avea de partea sa și Camera Deputatilor.


Tinarul premier roman, Mihai Razvan Ungureanu, un tehnocrat provenit direct din virful serviciului de spionaj autohton, cu experienta bogata in diplomatie este din ce in ce mai respins de principalul partid aflat la guvernare in Romania. Democrat-liberalii romani sint nemultumiti din cel putin doua motive de premierul Ungureanu, care in urma cu o luna si jumatate i-a luat locul in fruntea guvernului, presedintelui PDL, Emil Boc. In primul rind fiindca dupa aceasta rocada, caderea in sondaje a PDL a continuat si deci obiectivul aducerii unui nou premier in fruntea Romaniei a fost inutil din punctual de vedere al activului de partid. In al doilea rind fiindca tinarul prim ministru de la Bucuresti nu vrea sa dea bani in circumscriptiile controlate de coalitia de guvernamint.

S-au inregistrat deja plecari importante din PDL, fiind vorba despre dezertari care au schimbat aritmetica parlamentara. Chiar astazi senatorul Iosif Secasanu s-a mutat din PDL in PNL, lasindu-si fostii colegi in minoritate.

Pe fondul cercetarilor care arata ca e putin probabil ca democrat-liberalii români sa-si revina pina la alegerile generale din toamna, tot mai multi parlamentari si primari din aceasta zona politica migreaza spre opozitie. Potrivit sondajelor de opinie USL-Uniunea Social Liberala care comaseaza formatiunile din opozitie, ar putea cistiga alegerile generale cu peste 50 la suta din voturi. De aceea multi lideri de la putere se refugiaza in opozitie. Cu speranta ca in acest fel isi vor conserva fotoliile pe care le detin si deci privilegiile.

Cea mai grea pierdere suferita de democrat-liberalii romani este plecarea primvicepresedintelui Sorin Frunzaverde, seful Consiliului Judetean Caras Severin, regiune aflata sud-vestul Romaniei. Acesta a migrat spre liberali impreuna cu 38 dintre primarii din acest judet. Este doar inceputul exodului dupa cum marturisesc intre patru ochi unii politicieni aflati la putere.

Presedintele socialistilor romani, Victor Ponta a anuntat de altfel ca opozitia se pregateste sa preia majoritatea si in Camera Deputatilor si apoi va depune o motiune de cenzura care sa duca la caderea actualului guvern. Daca acest plan le reuseste parlamentarilor din opozitie, urmatorul pas ar fi instalarea unui guvern tehnocrat care sa organizeze alegeri generale anticipate. Pina atunci, insa, democrat-liberalii romani, care vor sa ramina in partid asteapta o minune salvatoare de la presedintele Traian Basescu.
XS
SM
MD
LG