Linkuri accesibilitate

„Prin artă puternici suntem”


Un festival al etniilor cu participarea ansamblurilor liceelor specializate din Chișinău.


La Chișinău are loc zilele acestea un festival al etniilor, care a debutat ieri cu un program de muzică și dansuri populare la liceul Pușkin și despre care aflăm mai multe din reportajul Allei Ceapai.

„Prin artă puternici suntem” este genericul programului festivalului etniilor găzduit de liceul „Puşkin” din Capitală. În sala festivă a liceului s-au adunat ansambluri de muzică şi dans din 16 licee din capitală inclusiv cele în care studiază copii de alte etnii, cum ar fi ruşi, ucraineni, turci, bulgari şi evrei. Fiecare îmbrăcaţi în costumele lor populare au dat startul festivalului jucînd împreună o Horă din Moldova.



Pe lîngă horă şi dansuri populare mai multe tradiţii moldoveneşti au fost prezentate printr-o improvizată nuntă moldovenească, oaspeţi la care au fost poftiţi reprezentanţii celorlalte etnii. Aceştia au diversificat nunta moldovenească prin dansuri şi cîntece bulgăreşti, ruseşti, ucraineşti şi evreieşti înterpretate de ansamblurile şcolare.

Unul dintre cel mai aplaudat de public a fost ansamblu de dans a liceului Orizont. 10 eleve îmbrăcate în veşminte naţionale turceşti au jucat o horă a ciobăniţelor din regiunea Burdur.

Invitata specială la acest festival a fost Natalia Duminică, o dansătoare de origine romă cunoscută prin dansurile sale orientale sau „din buric” cum li se mai spune.

„Sincer să fiu am fost foarte impresionat de acest eveniment prin faptul că am avut şansa să văd o multitudine de obiceiuri, de tradiţii ale diferitor popoare. Nouă celor care locuim în Republica Moldova ne oferă un stimulent să devenim mai prietenoşi, am în vedere aici toate etniile conlocuitoare. Adică dacă există o înţelegere a tuturor etniilor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova atunci nu este departe nici progresul”, mi-a spus Ion Panfilii, primar al consiliului local al copiilor şi tinerilor, unul dintre organizatorii acestui festival.

Deşi iniţial organizatorii şi-au propus să facă un concurs printre elevii diferitor etnii, pînă la urmă cîştigătoare a fost declarată „prietenia dintre popoare”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG