Linkuri accesibilitate

Adrian Năstase - un fost premier condamnat pentru șantaj


Verdictul: 3 ani de închisoare cu suspendare și restrîngerea unor drepturi civile în următorii 6 ani.


Au trecut aproape sase de cind a fost trimis in judecata fostul premier socialist al Romaniei, Adrian Nastase in asa numitul
La începutul procesului în 2006...
La începutul procesului în 2006...
dosar Zambaccian. Scandalul a inceput in anul electoral 2004, cind au aparut in presa acuzatii ca premierul de atunci al tarii, Adrian Nastase ar fi primit cadou de la unul din parlamentarii partidului său un teren intr-o zona rezidentiala a Bucurestiului, pe strada Zambaccian. Pe acel teren a fost apoi ridicat un imobil in care familia fostului premir ocupa un apartament de lux.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au condamnat astazi pe Adrian Nastase la trei ani cu suspendare pentru santaj in aceasta afacere in care este acuzat ca „ar fi folosit influenta si autoritatea” de premier si sef de partid pentru a obtine foloase necuvenite de la sefa Inspectoratului in Constructii, Irina Jianu, condamnata la rindul ei la trei ani de inchisoare cu executie pentru inscrisuri false.

Potrivit acuzatiei fostul premier roman ar fi primit 100 de mii de dolari plus lucrari de contructie in valoare de circa 500 de mii de dolari facute la imobilul din strada Zambaccian din capitala Romaniei si la casa sa de vacanta aflata pe Valea Prahovei. In schimbul acestor „foloase” Adrian Nastase ar fi dispus numirea Irinei Jianu in fruntea al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Acuzatiile initale formulate de procurorii anticoruptie impotriva fostului premier roman au fost luare de mita si foloase necuvenite. Judecatorii l-au exonerat insa de faptele de coruptie acuzindu-l doar de santaj impotriva fostei sale subordonate. 3 ani de inchisoare cu suspendare si restringerea unor drepturi civile in urmatorii 6 ani acesta este verdictul, pentru care avocatii fostului premier roman vor face recurs.
Este pentru prima data in istoria Romaniei cind un fost premier ar putea ajunge la inchisoare, iar dosarul in care Adrian Nastase a primit astazi condamnarile este doar unul dintre cele trei in care se asteapta rezultatele recursului. In vreme ce un al patrulea dosar este blocat de Parlament inca din 2008.
O condamnare a unui personaj politic atit de important ar avea o dubla semnificatie, in primul rind ar fi o lectie pentru ceilalti politicieni care nu vor mai avea curajul sa profite atit de mult de functiile pe care le au pentru a se imbogati, iar in al doilea rind ar demonstra ca justitia romaneasca s-a desprins de politic, nu mai este timorata si si-a cîștigat independenta.
XS
SM
MD
LG