Linkuri accesibilitate

Spectrul haosului


Ca să poţi construi ceva durabil e nevoie de stabilitate şi de coeziune. O spun chiar politicienii autohtoni care par nişte agenţi ai haosului.

Spectrul haosului

În arena politică din Moldova acalmia nu s-a instaurat după alegerea preşedintelui. Dimpotrivă, lucrurile iau o turnură îngrijorătoare. Comuniştii nu reunosc actuala putere şi au lansat campania de „nesupunere civică” garnisită cu arborarea în unele oraşe a ciudatelor drapele bicolore. Fiind opt ani la putere, comuniştii au tot invocat întărirea statalităţii şi armonia interetnică, dar mă tem că ceea ce fac ei acum e altceva. Şi pesemne PCRM-ul şi-ar dori, în cazul în care ar reveni la putere, ca toată lumea să i se supună civic, nu?

Tot în dimensiunea politică se întîmplă alte lucruri regretabile. Ba nişte statalişti îi provoacă la bătaie pe oamenii care ieşiseră în stradă să sărbătorească Unirea cu România din 1918, ba nişte luptători cu comunismul demolează în dricul nopţii monumentul lui Lenin din Donduşeni, enervîndu-i pe nostalgici şi ignorînd metoda civilizată-legală de lichidare a simbolurilor sovietice, metodă care e mai dificilă, dar nu şi imposibilă.

Haosul din sfera politică potenţează degringolada din planul cotidianului. Senzaţia e că avem de-a face cu o democraţie anarhică, că societatea nu se poate autoorganiza. Legile mai există, fireşte, dar o mulţime de indivizi încearcă să le substituie prin propriile lor viziuni şi apucături. Chiar în aceste zile, în care răsar ca ciupercile după ploaie drapele bicolore, continuă protestele deţinătorilor de patente. Oamenii aceştia dau impresia că vor patentă veşnică. În timp ce alţii plătesc toate impozitele şi asigurările, cei cu patenta consideră că au suficiente motive să fie privilegiaţi. Dar au ei oare dreptate? Şi pot ei fi băgaţi în aceeaşi oală?

Tot în aceste zile continuă să mărşăluiască cu paşi ţanţoşi corupţia endemică. Acum, iată, un inspector fiscal a fost prins luînd mită 5000 de euro. Vă întreb, stimaţi ascultători, cîtă vreme trebuie să munciţi d-voastră ca să acumulaţi suma de 5000 de euro? Păi, iată că cineva o face într-o zi, cît ai clipi din ochi, fără se muncească.

Şi tot în aceste zile, o tînără s-a aruncat în gol de pe podul din preajma circului. Nu e singurul caz tragic. Mai sînt şi altele. Făcute din disperare şi din simplul motiv că atmosfera e deseori aici sufocantă, lipsită de şanse. Nu-i vorbă, în planul social-economic se face cîte ceva, se cîrpeşte cîte un drum, se curăţă albia Bîcului, se mai procură şi niscaiva utilaj medical. Dar un efort susţinut, subordonat unei viziuni de ansamblu, nu se prea intrezăreşte.

Ca să poţi construi ceva durabil e nevoie de stabilitate şi de coeziune. O spun chiar politicienii autohtoni care par nişte agenţi ai haosului.

Spectrul haosului
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG