Linkuri accesibilitate

Imaginea preşedintelui (Moldavskie Vedomosti)


Cele două maluri ale Nistrului se vor întâlni în prezumtiva Uniune Eurasiatică sau nu se vor întâlni deloc (Jurnal de Chişinău).

Făcînd trimitere la o analiză a Expert-Grup, cotidianul Adevărul scrie că „deşi reprezintă o importantă piaţă de desfacere pentru companiile transnistrene, Republica Moldova practic nu exercită o importantă influenţă economică care să fie considerată benefică în regiune./.../ Pe de altă parte, Rusia exercită un control economic covârşitor asupra regiunii, în special prin intermediul asistenţei umanitare şi tehnice directe, controlului asupra industriei, subvenţionării energetice şi deservirii valutare a băncilor comerciale de la Tiraspol. Asistenţa rusă rămâne a fi vitală pentru menţinerea regiunii pe linia de plutire şi păstrarea aspiraţiilor de independenţă” observă ziaristul.

Nicolae Negru scrie în Jurnal de Chişinău că „ar fi păcat dacă reacţia în legătură cu numirea lui Dmitri Rogozin în funcţia de „reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria” s-ar consuma în discutarea biografiei faimosului luptător pentru „Rusia Mare”. Chestiunea principală care se cere lămurită nu e de ce a fost numit Rogozin, ci de ce Moscova a făcut lucrul acesta fără să se consulte cu Chişinăul?”. Dl Negru este de părere că „Rogozin se va implica nu numai în chestiunile legate de reglementarea conflictului transnistrean. Moscova doreşte ca un funcţionar rus să „patroneze” întreaga Transnistrie./.../ Citit printre rânduri, mesajul Moscovei pare să spună că cele două maluri ale Nistrului se vor întâlni în prezumtiva Uniune Eurasiatică sau nu se vor întâlni deloc. Să vedem acum răspunsul Germaniei şi al UE. Dacă e adevărat că nu e rău fără bine, în viitorul apropiat Bruxelles va trebui să întredeschidă uşa pentru RM” mai opinează autorul.

„Imaginea preşedintelui” este titlul articolului semnat de Stanislav Boreiko în paginile Moldavskie Vedomosti. Ziaristul observă că actualul preşedinte are consilieri care îi creează o imagine potrivit aşteptărilor moldovenilor de rând. „Cea mai mare găselniţă a creatorilor de imagine pentru cel de-al patrulea preşedinte moldovean o reprezintă organizarea ritualului de „binecuvîntare” a noului şef de stat de către mitropolitul Vladimir. Într-o oarecare măsură, ritualul imită „ungerea regilor”. „Un pas înţelept, gândit pentru cei care s-au dezamăgit de triumviratul de la guvernare”, opinează Stanislav Boreiko în Moldavskie Vedomosti.

Dmitrii Dimcioglu scrie în Panorama că „una din cele mai stringente probleme ale satelor din R. Moldova, unde locuieşte jumătate din populaţia ţării, a fost şi rămîne consolidarea terenurilor agricole. Conform experţilor, acest proces ar permite nu numai atragerea investiţiilor masive în R. Moldova, dar şi creşterea numărului de întreprinderi mici şi mijlocii, ar opri migrarea locuitorilor din sate spre oraşe şi în afara ţării. Deşi procesul de concentrare a terenurilor a început, acesta decurge foarte încet, în prezent fiind consolidate doar o treime din terenuri”.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG