Linkuri accesibilitate

Reacții americane în perspectiva unei reglementări politice în Siria


Imagine de la Hama în Siria
Imagine de la Hama în Siria

Hillary Clinton: al-Assad „poate ordona imediat trupelor să oprească focul și să înceapă retragerea din zonele populate”.


In Siria, represiunea violenta continua in ciuda faptului ca regimul acceptase planul Annan, vizind solutionarea crizei. Care sint reactiile americane? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de Stat Hillary Clinton a cerut opozitiei din Siria sa se angajeze ferm sa respecte drepturile tuturor sirienilor, in cazul unei tranzitii la putere. Referindu-se la faptul ca presedintele Bashar al-Assad a acceptat planul fostului secretar general ONU, Kofi Annan, Clinton a spus ca Assad va fi judecat nu dupa ceea ce spune ci pentru ceea ce face. Sefa diplomatiei americane a adaugat ca Bashar al-Assad trebuie sa ordone trupelor sale sa opreasca ofensiva si sa se retraga din zone civile.

Assad se foloseste de forta pentru a se mentine la putere, familia sa conducind tara in ultimele patru decenii. Dar faptul ca in rindurile opozitiei exista disensiuni a generat temerea ca Siria ar putea aluneca catre un conflict inter-etnic, la fel cum s-a intimplat in Irak dupa ce fortele americane l-au inlaturat de la putere pe Saddam Husein.

Adresindu-se reporterilor inainte de reuniunea de la Istanbul, in cursul careia se va discuta despre situatia din Siria, Clinton a cerut opozitiei din acea tara sa se angajeze ca va respecta drepturile minoritatilor in tara. Secretarul de stat a spus ca este foarte important ca la Istanbul opozitia din Siria sa prezinte lumii o pozitie toleranta si in spiritul respectarii drepturilor minoritatilor.

Clinton a aratat „Vom face presiuni asupra lor sa faca asta. Avem mult de lucru de-acum si pina duminica”. Secretarul de stat a mai spus cu privire la planul Annan ca Assad a incalcat in trecut promisiuni si de aceea doar actiuni concrete vor oferi credibilitate planului. „Daca este pregatit sa intoarca aceasta pagina intunecata din istoria Siriei, el o poate face ordonind de indata trupelor sa opreasca focul si sa inceapa retragerea din zonele populate” - a declarat Hillary Clinton cerîndu-i lui Bashar al-Assad sa permite ajutor umanitar in zonele afectate, sa elibereze detinutii politici si de demareze procesul de tranzitie democratica.
XS
SM
MD
LG