Linkuri accesibilitate

O săptămână NATO, în premieră la Chişinău


Cu Nicolae Văscăuţan, despre suita evenimentelor menite să încurajeze o mai bună cunoaştere a valorilor şi principiilor euro-atlantice.

Necunoaşterea sau proasta înţelegere naşte frică sau răstălmăciri cu sau fără rea-voinţă. Este valabil şi în cazul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), cu care Republica Moldova are, cel puţin, o frontieră comună… O organizaţie neguvernamentală - Centrul de Informare şi Documentare privind NATO - şi-a propus să organizeze pentru prima dată la Chişinău o suită de evenimente menite să încurajeze o mai bună cunoaştere a valorilor şi principiilor euro-atlantice, a sensului şi beneficiilor cooperării Republicii Moldova cu această alianţă. Amănunte, în discuţia cu directorul Centrului NATO din Moldova, Nicolae Văscăuţan.

Europa Liberă: Aşadar, o săptămână NATO, pentru prima dată la Chişinău, dle Văscăuţan… Pentru început, ce-şi propune centrul pe care-l conduceţi prin organizarea acestei suite de evenimente pe care le va cuprinde prima săptămână a lui aprilie?

Nicolae Văscăuţan
Nicolae Văscăuţan
Nicolae Văscăuţan: În primul rând centrul îşi propune să promoveze valorile euro-atlantice şi să informeze mai bine populaţia despre cooperarea Republicii Moldova cu NATO, despre misiunile de pacificare NATO în lume şi care este contribuţia statelor membre. Aşa cum societatea moldovenească este dominată de anumite stereotipuri sovietice privind structura şi funcţionarea NATO, noi ne propunem să arătăm cu ce într-adevăr se ocupă NATO în misiunile sale şi care ar fi domeniile de bază de cooperare a Republicii Moldova cu NATO. Astfel cetăţenii moldoveni ar putea sesiza că cooperarea cu NATO aduce beneficii Republicii Moldova.

Europa Liberă: Ce va include agenda acestei săptămâni care va începe la 2 aprilie?

Nicolae Văscăuţan: Agenda include două expoziţii de fotografii, una din 2 aprilie şi alta din 3 aprilie, prima fiind despre rolul misiunilor NATO în promovarea libertăţii şi securităţii în lume, unde sunt prezentate 35 de fotografii care arată contribuţia statelor membre ale NATO, precum şi ale partenerilor, inclusiv Republica Moldova. În data de 3 vom organiza o expoziţie cu genericul „Identificarea şi evacuarea pesticidelor periculoase din Republica Moldova”, unde sunt arătate eforturile comune ale NATO şi ale Republicii Moldova în vederea evacuării pesticidelor sovietice periculoase din Republica Moldova. Apoi urmează prima şedinţa a Clubului prietenilor NATO iniţiat anul trecut cu Ambasada Bulgariei, punctul de contact NATO din Republica Moldova. O masă rotundă unde vor fi invitaţi tineri şi societatea civilă împreună cu voluntarii străini pentru a discuta cum se vede NATO din interior şi exterior. Şi săptămâna va fi încheiată cu o lecţie publică acordată de Ambasadorul Turciei la Chişinău despre cei 60 de ani de parteneriat NATO-Turcia.

Europa Liberă: Opţiunile cetăţenilor moldoveni pentru NATO, potrivit unor sondaje, abia de se ridică la 20 de procente (în capitală, pentru că în provincie procentul este şi mai mic)… Pornind de la această realitate, cum apreciaţi Dvs. gradul de informare a cetăţenilor referitor la obiectivele, rolul, instituţiile şi mecanismele funcţionării Alianţei Nord-Atlantice?

Nicolae Văscăuţan: Apreciez insuficient gradul de informare al cetăţenilor, aşa cum activităţi de informare au început abia în 2007, prin deschiderea acestui centru. Anterior puterea comunistă, chiar puterea sovietică, au dezvoltat anumite mituri legate de NATO ceea ce într-un fel discredita această Alianţă în ochii cetăţenilor.

Europa Liberă: Ce ar trebui să se ştie în primul rând referitor la mecanismele de cooperare cu Alianţa Nord-Atlantică şi activităţile specifice relaţiilor bilaterale, precum şi în alte domenii ale cooperării dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică?

Nicolae Văscăuţan: Cetăţenii ar trebui în primul rând să ştie în cooperarea cu NATO, Republica Moldova este cea care îşi alege domeniile de cooperare. Astfel Planul individual de acţiuni ale parteneriatului cuprinde anume activităţile pe care Republica Moldova şi le-a asumat pentru dezvoltarea sectorului de securitate şi apărare, iar NATO pur şi simplu vine cu o contribuţie tehnică şi financiară anume pentru realizarea acestor obiective asumate de republica Moldova. Ar fi cinic să spui că NATO ar împinge Moldova spre un anumit fel de cooperare. În realitatea, Moldova singură îşi alege cum şi unde să coopereze cu NATO.

Europa Liberă: Politicul este linia de separare de cele mai multe ori între o atitudine şi alta diametral opusă faţă de NATO… Aţi putea enumera cele mai frecvente prejudecăţi, închipuiri false, clişee frecvente în RM şi cauzate, poate, de politic referitoare la NATO?

Nicolae Văscăuţan: În primul rând este faptul că la nivel politic şi chiar la nivel de cetăţeni se crede că dezvoltarea relaţiilor cu NATO ar duce la deteriorarea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Ceea ce nu este corect aşa cum Federaţia Rusă are un domeniu mult mai vast de cooperare cu NATO şi cu uşurinţă acceptă programele de cooperare cu NATO, dar noi din Republica Moldova, la nivel de politic, ne cam temem să dezvoltăm o cooperare cu NATO aşa cum ar putea supăra Rusia. O altă prejudecată ar fi faptul că Alianţa Nord-Atlantică ar fi un produs al războiului rece, care odată cu dispariţia Uniunii Sovietice este ţinută artificial în viaţa. Ceea ce la fel nu este adevărat, aşa cum modernizarea şi transformarea Alianţei au arătat vitalitatea ei în spaţiu şi în timp în ultimii 20 de ani.

Europa Liberă: Unii diabolizează, alţii idolatrizează Alianţa Atlanticului de Nord… Care ar putea fi argumentul cel mai convingător al Dvs., de exemplu, în favoarea faptului că împreună sau în colaborare cu NATO securitatea RM , în primul rând a cetăţenilor ei va fi mai sigură?

Nicolae Văscăuţan: Un argument cred că sunt proiectele pe care le desfăşoară NATO în Republica Moldova. Aceste proiecte vizează atât reforma sectorului de securitate şi apărare, cheia căreia este controlul civil al forţelor armate. Un alt exemplu ar fi cooperarea în domeniul situaţiilor excepţionale. Aş vrea să menţionez aici ajutorul acordat de statele membre ale NATO în anii îngheţurilor din 2000, a inundaţiilor din 2008-2010, sau exerciţiul „Codrii 2011” care este un exemplu bun de cum statele membre şi partenere ar putea să coopereze în lichidarea unor probleme comune. Alta ar fi programul de identificare şi distrugere a pesticidelor care se desfăşoară în republica Moldova cu sprijinul Alianţei Nord-Atlantice…

Europa Liberă: Pentru mulţi este firesc oarecum să ştie că NATO oferă Republicii Moldova un sprijin pentru reforma securităţii şi apărării naţionale, pentru distrugerea a 12 000 de mine anti-personal… etc. Dar mulţi, la nivelul mentalului simplu, se întreabă ce are NATO cu pesticidele sau cu sutele de tone de carburant lichid oxidant, sau cu alunecările de teren ş.a.m.d.… Şi în această privinţă Alianţa a făcut foarte mult în Republica Moldova…

Nicolae Văscăuţan: Dacă m-aş reîntoarce un pic la miturile despre NATO, unul din mituri este că NATO şi Republica Moldova ar avea diferite provocări la adresa securităţii. Dar aşa cum trăim într-un spaţiu regional, astfel problemele pe care le avem noi, într-un fel sau altul afectează întreaga regiune. Şi noi, fiind un stat la hotar, respectiv Alianţa îşi doreşte să aibă în Republica Moldova un partener stabil, de încredere şi care îşi poate singur rezolva problemele de securitate. Astfel, dezvoltarea cooperării în domeniile acestea ne-ar oferi o posibilitate de conlucrare şi respectiv de aplanare a problemelor menţionate mai sus.

Europa Liberă: Cum şi de ce ar trebui să se împace – după cum se întreabă sau speculează mulţi – statutul de neutralitate al Republicii Moldova cu cooperarea cu NATO?

Nicolae Văscăuţan: Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu interzice o colaborare cu un bloc politico-militar. Şi dacă vedem domeniile de cooperate, ele nici într-un fel nu submină neutralitatea Republicii Moldova. Ba chiar aş putea spune că aşa cum neutralitatea este un lux destul de scump, pe care Republica Moldova, aş spune eu, cu greu şi-l permite având în vedere alocaţiile bugetare pentru reformele în domeniul securităţii şi apărării, din punctul meu de vedere NATO este singurul partener care ne poate ajuta în rezolvarea problemelor de securitate pe care le avem noi astăzi. La fel cum cooperează cu NATO diferite state cu statut deja tradiţional de neutralitate, cum este Elveţia sau Suedia, chiar participând la misiunile NATO. Sau la fel cum Ucraina, care tot s-a declarat neutră, dar participa practic la toate operaţiunile NATO dezvoltându-şi forţele armate. Aşa că nu afectează statul Moldovei de neutralitate, ci, dimpotrivă, ne oferă un sprijin în dezvoltarea acestuia.

Europa Liberă: Ca să încheiem acest interviu pe o notă mai pragmatică, spuneţi-ne unde pot fi găsite informaţii suplimentare privind săptămâna NATO.

Nicolae Văscăuţan: În primul rând pe site-ul nostru – www.nato.md – acolo este expus planul detaliat de activităţi, cu agendele evenimentelor şi lista invitaţilor. La fel, am plasat comunicate pe mai multe surse de informare online, cum ar fi www.ong.md sau www.civic.md, au fost trimise către presă şi vom fi recunoscători dacă presa ar reflecta mai bine activităţile săptămânii date.

Europa Liberă: Dle Văscăuţan, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG