Linkuri accesibilitate

SUA rezervate faţă de planul de pace pentru Siria


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Hillary Clinton: „Vom judeca sinceritatea și seriozitatea lui Assad după ceea ce face, nu ceea ce spune.”


Secretarul de stat american, Hillary Clinton a reacționat cu prudență la știrea că președintele sirian Basshar al-Assad a acceptat planul pentru oprirea violențelor în Siria propus de emisarul internațional Kofi Annan. Ea a spus că liderul Siriei a făcut și alte promisiuni pe care nu și le-a ținut.

Consilierii lui Kofi Annan, emisarul Națiunilor Unite și Ligii Arabe pentru Siria anunțaseră marți că ONU a primit o scrisoare de la Damasc în care guvernul sirian spune că acceptă propunerea internațională.

Planul pregătit de fostul secretar general al ONU prevede oprirea imediată a focului, accesul ajutoarelor umanitare în regiunile asediate de forțele guvernamentale și începerea negocierilor cu opoziția rebelă după un an de ostilități.

La Washington, secretarul de Stat al Statelor Unite a avut o reacție rezervată.

Hillary Clinton a spus că scrisoarea trimisă de regimul Assad este un prim pas important. Dar întrucât președintele sirian Assad are reputația de a promite multe și a face puține, el trebuie să-și demonstreze noul angajament prin acțiuni neîntârziate. ”Vom judeca sinceritatea și seriozitatea lui Assad după ceea ce face, nu ceea ce spune”, a declarat Clinton.

Ea a transmis opoziției siriene că trebuie să demonstreze și ea că este pregătită să respecte drepturile tuturor sirienilor.

Clinton a spus că opoziția trebuie să prezinte o viziune comună și unită despre ce fel de Sirie construiește, să demonstreze clar că vrea să includă toți sirienii și să respecte drepturile tuturor. ”Îi vom presa foarte tare ca să prezinte o asemenea viziune la Istanbul”, a spus secretarul de stat american, referindu-se la o nouă întâlnire a opoziției siriene așteptată duminică.

Grupările de opoziție s-au mai întâlnit luni și marți la Istanbul, unde ar fi convenit să delege un așa numit Consiliu Național Sirian ca ”interlocutor formal și reprezentant oficial al poporului sirian”.

Câțiva reprezentanți ai opoziției au spus că nu cred că președintele Assad și alți membri ai regimului sunt sinceri când spun că acceptă planul de pace al lui Annan.

Se relatează că o grupare kurdă a părăsit conferința opoziției, spunând că opiniilor ei nu li se acordă atenția cuvenită.

Robert Serry, un emisar de pace pentru Orientul Mijlociu, a spus Consiliului de Securitate ONU că Annan este foarte atent la ce se va întâmpla în Siria după ce regimul și-a dat acordul pentru planul lui de pace.

Serry a spus că Annan i-a scris președintelui Assad, îndemându-l să-și pună în aplicare angajamentele de îndată.

”Dl. Annan a insistat că implementarea măsurilor va fi crucială nu doar pentru sirienii prinși la mijloc în această tragedie, dar și pentru regiune și pentru comunitatea internațională”, a spus emisarul.

Deocamdată din Siria se relatează că luptele au continuat marți, când au apărut informații că forțele siriene ar fi trecut granița cu Libanul, urmărind luptătorii opoziției siriene. Autoritățile libaneze au negat că militarii țării vecine ar fi intrat pe teritoriul lor, dar au confirmat că gloanțele trase au căzut pe pământ libanez.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG