Linkuri accesibilitate

Un premier independent şi tensiunile electorale (România liberă, Adevărul)


De ce sunt aşa de slabe partidele politice din România? (Evenimentul zilei)


O sedinta de ieri a coalitiei de guvernare s-a terminat, zice-se, cu un scandal, pentru ca premierul independent Mihai Razvan Ungureanu nu ar fi acceptat ce propuneau partidele aliate in favoarea primariilor pe care le detin in tara. Se apropie alegerile si presiunile de acest fel au facut, de fiecare data, sa curga in ultimul moment bani frumosi inspre autoritatile locale. Intr-o analiza din Romania libera, Andreea Nicolae aminteste ca niciunul dintre liderii coalitiei de guvernare nu s-a aratat incantat de un prim-ministru independent, constienti fiind ca, in aceasta varianta, vor ajunge mult mai greu la banii pentru campania electorala. Autoarea articolului mai spune ca esentiala va fi reactia presedintelui Traian Basescu fata de tensiunile ivite. Daca Ungureanu va fi sustinut de la Cotroceni, poate rezista la o adica, mai ales ca seful statului a conditionat cumva de performanta de la guvern o eventuala candidatura la prezidentiale a actualului premier.

In Adevarul, Ovidiu Nahoi se arata inca mai ingrijorat. In opinia sa, „miroase deja a razboi”. In sondaje, Mihai Razvan Ungureanu este personalitatea cu cea mai buna cota din zona Puterii, dar asta nu a dus la o crestere a increderii in partidele aliate la guvernare. Cu alte cuvinte, el nu este si o locomotiva pentru coalitie. Liderii democrat-liberali tind sa se intoarca deci la instrumentele obisnuite de castigare a alegerilor, alocarile de fonduri catre primarii, astfel incat acolo sa li se asigure voturi. Daca nu are sustinerea PDL, in schimb premierul Ungureanu are sustinerea opiniei publice, considera Ovidiu Nahoi. Ca sa si-o pastreze, ar trebui sa nu cada la niciun fel de compromise cu partidele politice. „Cortina s-a ridicat si ce e dezvelit nu se mai poate acoperi. Daca intr-adevar s-a nascut un mare personaj politic al Romaniei, atunci e timpul sa-si intre cu adevarat in rol. Publicul e pregatit sa-l intampine cu aplauze. Inca.”

Intr-un comentariu scris de Mircea Mihaies pentru Hydepark, si care a fost deja preluat in Evenimentul zilei, se pune intrebarea: de ce sunt asa de slabe partidele politice din Romania? De ce nu se pot impune pe propriile picioare, ci numai prin “aliante” si “uniuni”? Raspunsul comentatorului consta in doua nume: Calin Popescu-Tariceanu si Dinu Patriciu. Cei doi liberali, dintre care primul a fost prim ministru, au blocat fuziunea dintre PDL si PNL care trebuia sa urmeze victoriei comune in alegerile din 2004. S-a ratat astfel nasterea unui partid puternic, PDL si PNL sunt astazi adversare si in cadere de imagine, fiecare in felul sau. Problema este insa mult mai grava: cu partide slabe, profitorii jocurilor politico-economice au drum deschis, ceea ce, citam, “a insemnat un act de spoliere fara precendent, aplaudat frenetic de naimitii televiziunilor mogulizate”. Se fac aliante “din disperare” (pentru a guverna) si uniuni “nascute din ura impartasita” (Uniunea Social-Liberala, a opozitiei). “Renuntarea la ideologie s-a facut in favorea intereselor de grup” – mai spune Mircea Mihaies in articolul postat pe Hydepark.
XS
SM
MD
LG