Linkuri accesibilitate

Una este statistica, altceva sînt oamenii...


Cu expertul economic Alexandru Fala despre creșterile salariale și semnificația lor reală.


Salariul mediu din Republica Moldova crescut cu 10 la sută în ianuarie anul curent faţă de aceeaşi lună a anului 2011, arată ultimele date ale Biroului Naţional de Statistică. Salariul mediu a ajuns la 3.139 lei lunar. În sfera bugetară, este de numai 2.839 lei în timp ce în domeniul privat, salariul mediu este de 3.288 lei. Cel mai mare salariu îl au în continuare angajaţii din domeniul financiar, cel mai mic, agricultorii. O creştere care denotă o îmbunătăţire a vieţii moldovenilor, l-a întrebat Lucia Diaconu pe Alexandru Fala, expert economic la IDIS „Viitorul”:

Europa Liberă: Datele recente pe care le-a furnizat Biroul Naţional de Statistică arată că salariul mediu a crescut cam cu 10%. Să înţelegem că viaţa cetăţeanului din Moldova s-a îmbunătăţit?

Alexandru Fala:
„Dacă vorbim de creşterea salariilor, cred că aici
mai relevantă ar fi creşterea reală a salariilor. Cu 10% a crescut salariul nominal care include şi creşterea datorată majorării preţurilor. De fapt, salariile, ca putere de cumpărare sau ca posibilitate de a cumpăra mărfuri şi servicii, a crescut mai puţin - cu 3 - 3,5%. Adică, dacă înainte se putea cumpăra 100 kg de carne, acum, cu aceiaşi bani, s-ar putea cumpăra 113 kg de carne. ”

Europa Liberă: D-le Fala, de fapt, cui servesc aceste informaţii? Pentru că cetăţeanul tot nu simte mai mulţi bani în buzunar, chiar dacă statistica îi spune că salariul lui a crescut...

Alexandru Fala:
„Sînt un şir de utilizatori ai acestor informaţii statistice. Factorii de decizie, de exemplu, pentru a vedea dacă politicile economice implementate sînt sau nu corecte. Instituţiile care realizează studii şi cercetări, pentru a vedea care e dinamica economiei naţionale, dinamica indicatorilor social-economici. În fond, e o informaţie necesară pentru a se putea face o evaluare corectă a informaţiei.

Într-adevăr, una e statistica, şi altceva sînt oamenii, dacă într-adevăr oamenii o să simtă aceste majorări. Din păcate, majorările din cifrele statistice nu sînt atît de bine simţite de oameni. Aici sînt mai multe cauze. O mare parte din veniturile populaţiei nu sînt reprezentate de salarii, sînt fie remiteri, fie pensii, fie venituri sub altă formă. Despre acurateţea acestor date pot să apară anumite dubii, luînd în considerare că avem un nivel destul de înalt al fenomenului salarii în plic.”

Europa Liberă: D-voastră ziceţi că salariul real a crescut numai cu 3,5%. Cu cît ar trebui să se mărească salariul moldovenilor ca să nu mai fim cea mai săracă ţară din Europa?

Alexandru Fala:
„De fapt, ar trebui de ştiut care e salariul mediu din alte state, dar cred că mai avem mult pînă să atingem un nivel de salarizare comparabil cel puţin cu statele din vecinătate. Aici sînt două aspecte. Pe de o parte, chiar dacă noi am reuşi să mergem cu paşi rapizi, salariile noastre să crească mai rapid, totuna în statele de alături salariile cresc şi ele. De aceea, e mult mai greu să le ajungem. Dar aici, într-adevăr, cred că va fi nevoie de o perioadă mai lungă. ”

Europa Liberă: De ce depinde acest lucru?

Alexandru Fala:
„Salariile, nivelul veniturilor e o reflecţie directă a evoluţiilor economice. Evident că sînt şi alte aspecte - modul cum sînt gestionate în anumite sectoare fondurile, mă refer în special la sectorul public, unde cred că am putea asista la majorări de salarii, făcînd anumite reforme ce ţin de optimizarea numărului de personal sau a anumitor structuri de stat. Dar dacă vorbim în general pe economie, atunci în condiţiile în care vom avea o creştere a productivităţii, cînd vom avea o evoluţie economică stabilă, cînd vom avea un sector productiv competitiv, vom avea şi salarii mai mari. Atîta timp cît economia e slab dezvoltată şi progresează destul de greu, nici salariile nu vor creşte rapid. ”

Europa Liberă: Bine, într-un an am avut o creştere cu 10%. Anul ăsta puteţi da o prognoză?

Alexandru Fala:
„Pînă cînd situaţia e destul de incertă pe intern. Indicatorii care vorbesc despre evoluţia economică dau o informaţie destul de contradictorie. La anumiţi indicatori care reflectă activitatea economică avem unele scăderi. În acelaşi timp, la indicatori ca salarizarea avem creştere.

Pe extern, la fel, situaţia nu este clară. Pe de o parte, parcă se anunţă despre o stabilizare a economiilor statelor membre ale Uniunii Europene şi ale marilor giganţi economici - Statele Unite şi Japonia. Pe de altă parte, e instabilitatea legată de zona Orientului Apropiat, şi este destul de greu în aceste condiţii să faci o prognoză. Dacă va fi o creştere pozitivă, va fi şi o creştere a salariului, cel mai probabil”.
XS
SM
MD
LG