Linkuri accesibilitate

Codul rutier


In ciuda uniformizarii europene, codul rutier continua sa difere foarte mult de la o tara la alta si asta dincolo de particularitatea cea mai evidenta care e aceea ca in patru tari: Anglia, Irlanda, Malta si Cipru, se circula pe stanga.

Pe continent, una din cele mai mari diferente consta in aplicarea prioritatii de dreapta. In Belgia, de pilda, spre deosebire de majoritatea tarilor, prioritatea de dreapta este absoluta. Altfel zis, in absenta unui panou care sa indice contrariul, un automobilist trebuie intodeauna sa incetineasca atunci se apropie de o strada sau un drum ce se deschide spre dreapta, chiar daca el circula pe ceea ce in alte tari ar fi considerat un drum principal.

Si alte tari prezinta ciudatenii in codul rutier care trebuie stiute de soferii straini pentru a preveni accidente sau blocarea traficului. Astfel, in Polonia si Germania soferii pot trece stopul pe rosu, intorcand imediatspre dreapta, cu conditia sa se opreasca complet inainte, la stop, si sa se asigure ca nu vine nimic din stanga. Tot Germania e faimoasa si pentru faptul ca e singura tara care nu impune o limita de viteza pe autostrazi. Acolo unde nu exista panouri care sa indice o limita de viteza, un automobil poate circula cu orice viteza ii permite motorul. Exista in schimb o limita minima pe autostrazile germane, care e de 60 km, ceea ce elimina autovehiculele lente, si, de asemenea, in Germania e ilegal sa ramai fara benzina pe autostrada. Rezervorul trebuie sa continua intotdeauna suficient pentru a ajunge pina la urmatoarea localitate sau pompa.

Desigur, printre lucrurile care ii intereseaza cel mai mult pe soferii din Europa este si limita permisa a alcoolului la volan. In foarte multe tari foste comuniste, precum Romania, Cehia, Slovacia, Ungaria sau Estonia, se aplica si astazi toleranta zero: interdictie totala de a bea ceva inainte de a urca la volan. In majoritatea tarilor europene, insa, inclusiv in Bulgaria si Letonia, se tolereaza o limita de 0,5 grame de alcool pe litru de sange. Asta echivaleaza cu o halba de bere, sau doua pahare de vin. In sfarsit, tarile cu cea mai mare toleranta, unde limita urca la 0,8 sau 0,9 la litru sint, in afara de Elvetia si Luxembourg, tocmai tarile in care se conduce pe stanga: Anglia, Irlanda, Malta si Cipru. Acolo poti bea linistit 100 de whisky si sa pleci la drum... depasind elegant pe dreapta.
----------------

Un conducător auto din Moldova se simte în siguranţă şi foarte confortabil pe drumurile europene, ceea ce nu se poate spune despre europenii care se încumetă să ajungă să circule cu maşina pedrumuri, moldoveneşti. E un adevăr axiomatic, afirmă Viorel Bulimaga, secretarul comisiei naţionale privind securitatea rutieră. Şi asta nu doar din cauza găurilor din asfalt:

„Acolo el nu va duce lipsă de indicatoare, nu va duce lipsă de amenajări de siguranţă. Noi, chiar dacă am preluat ca bază convenţia europeană asupra circulaţiei rutiere, nu avem fonduri pentru realizarea măsurilor necesare. De exemplu, noi ne străduim să aplicăm cel puţin parapet de metal în locuri cu curbură periculoasă sau cu acostament abrupt. El dă un anumit grad de siguranţă pentru conducătorul auto, în schimb este periculos pentru motociclişti, pentru că de la ciocnirea cu un astfel de parapet primesc leziuni. În ţările cu grad avansat de siguranţă rutieră se aplică dejua parapet de cauciuc, care este mai sigur. Sau, o altă recomandare este utilizarea pe larg a autobanelor. Noi, din păcate, din lipsă de mijloace noi nu avem aşa gen de automagistrale.”

O altă convenţie europeană în domeniul circulaţiei rutiere pentru care Republica Moldova nu găseşte fonduri este cea cu privire la semnalizarea rutieră, mai spune Viorel Bulimaga:

“Avem mijloace clasice de semnalizare. Dar există atâtea realizări ştiinţifice care la noi deocamdată nu sunt aplicate. De exemlu, monitorizarea traficului prin intermediul camerelor de luat vederi. Sau indicatoarele electronice, care îşi schimbă indicaţia fiind dirijate de la un pupitru de comandă. Deci, dacă pe o autostradă se formează un ambuteiaj, pentru a degaja traficul se aplică alte reglementări de viteză decât cele obişnuite. Adică dacă acolo se circulă cu 80 km., viteza este limitată.”

Dar cum Republica Moldova are acum în derulare o serie de proiecte de construcţie şi renovare a drumurilor, fondurile obţinute din exterior pentru aceste proiecte fiind de ordinul sutelor de milioane, factori guvernamentali dau asigurări că toate renovările se vor face conform celor mai avansate standarde, inclusiv în ceea ce ţine de mijloacele de dirijare a circulaţiei şi elementele de siguranţă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG