Linkuri accesibilitate

Proiectul conductei ruseşti de gaze South Stream este o amăgire (Evenimentul ZIlei)


Instrumental monstruos in slujba infractorilor este imunitatea parlamentară (România Liberă)

Continua dezbaterea pe tema resurselor de energie. Intr-un articol preluat pe pagina electronica a Evenimentului Zilei, Lucian Davidescu demonstreaza ca proiectul conductei rusesti de gaze South Stream este o amagire. Scopul ar fi doar blocarea proiectului Nabucco, sau a oricarei alternative la dependenta energetica a statelor europene fata de Rusia. Problema nu este ca Europei ii lipseste un traseu alternativ de aprovizionare cu gaze, ci cui vrea Rusia sa vanda gaze si la ce pret. Conducand Gazprom direct de la Kremlin si transformand compania in bratul economic al diplomatiei ruse, Moscova a adus Europa la sentimentul ca, desi gaseste la Gazprom mai mult gaz decat poate cumpara, nu e sigura ca-l va putea avea, arata articolul lui Davidescu. El atrage atentia ca reactivarile periorice ale discutiei despre South Stream nu fac decat sa dibuie fraierul de serviciu – respectiv Romania sau Bulgaria. Oricare dintre ele ar putea bloca Nabucco daca ar cadea in plasa intoxicarilor de genul Nabucco nu are de unde sa ia gaze, retelele de transport al gazelor sunt insuficiente etc.

Articolul de fond al saptamanalului Capital, semnat de Razvan Amariei, gaseste ca Romania ar putea scapa aproape total de importurile de energie daca ar investi in exploatarea rezervelor de care dispune si care nu sunt deloc neglijabile. Rezerva de gaze naturale trebuie reconsiderata la dublu, dupa descoperirea unor zacaminte in Marea Neagra. Mai sunt apoi gazele de sist, descoperite in Romania, Bulgaria si Ungaria. Romania ar putea detine, spun estimarile actuale, cam jumatate din cantitate. Nici la petrol Romania nu sta rau: e pe locul 5 in Europa, adica se poate autoalimenta cam douazeci de ani. La electricitate, problema e doar a retelelor de transport, care se apropie de limita. In schimb, spune acest articol, comoara inca nedescoperita ramane energia eoliana. Toate costa bani, si nu putini, dar drumul trasat prin Programul de guvernare, care prevede privatizarea pe bursa a unor parti din marile companii energetice romanesti, este cel corect, mai arata Razvan Amariei in Capital.

Un alt subiect despre care se scrie astazi mult este fuga din tara a parlamentarului ex democrat-liberal Mihai Boldea, cercetat pentru coruptie in stil mare. Cristian Câmpeanu, de la România Liberă, insista ca instrumental monstruos in slujba infractorilor este imunitatea parlamentara. Functia de parlamentar a devenit sinonima cu refugiul pentru ei, dar si pricnipala sursa de coruptie. Pe de alta parte, aceasta situatie explica de ce calitatea clasei politice romanesti este atat de proasta.
XS
SM
MD
LG