Linkuri accesibilitate

Cum va fi relația Moldovei cu Rusia...


Protestatari moldoveni în fața ambasadei Rusiei la Bucureşti, 9.01.2012
Protestatari moldoveni în fața ambasadei Rusiei la Bucureşti, 9.01.2012

...după învestirea lui Nicolae Timofti ca şef de stat?

Încă înainte de învestitură, președintele Nicolae Timofti a anunțat destinațiile primelor vizite pe care le va face peste hotare. Va merge mai întâi la Bruxelles, apoi la București și la Kiev. A primite invitații din partea președinților din capitalele vecine chiar în ziua în care a fost ales. Care va fi relația cu Moscova? Este una din întrebările adresate de Alla Ceapai câtorva analiști politici de la Chișinău.

Directorul agenţiei de ştiri Info Prim-Neo, Valeriu Vasilică, este de părere că preşedintele Timofti care vine din domeniul justiţiei cunoaşte cît de imporant este echilibrul în relaţii, mai cu seamă atunci cînd în balanţă sînt puse relaţiile Republicii Moldova cu Estul şi cu Vestul.

„Domnul preşedinte a spus de multe ori şi foarte clar că el va orienta Republica Moldova spre Europa, spre integrarea europeană.”

Europa Liberă: Relaţiile cu Federaţia Rusă cum vor fi, că spunea domnul Timofti în mai multe interviuri că va cere retragerea armatei ruse?

„El a făcut gesturi pe care un politician treaz de talia lui trebuie să le facă pentru un actor internaţional foarte important cum este Rusia, de care vrem nu vrem continuă să depindă soarta ţării noastre şi a fiecărui om în parte. Domnul preşedinte va trebui să coreleze cerinţele sale privind retragerea armatei ruse cu soluţionarea conflictului transnistrian de care el a zis că se va ocupa în mod special.”

În opinia directorului portarului informaţional Ava.md, Vitali Andrievschi, prioritar pentru preşedintele Timofti ar fi acum promovarea unor relaţiile pragmatice cu Federaţia Rusă. În special, după ce Rusia a dat şi un semnal interesant, spune Andrievschi, numindu-l pe Dmitri Rogozin reprezentantul Rusiei pentru Transnistria:

„Acest semnal nu este atît pentru preşedinte, cît pentru Republica Moldova. Cred că Rusia se pregăteşte să facă o propunere asemănătoare cu planul Kozak şi se va implica mai activ în acest sens. Rusia astăzi se pronunţă pentru integritatea teritorială a Moldovei şi nu cred că Rogozin va face o altă politică în această privinţă. Cred că trebuie să căutăm toate posibilităţile de soluţionare a problemei transnistriene, fără a respinge din start propunerile şi fără a manifesta indignare faţă de anumite detalii, cum ar fi numirea lui Rogozin. S-ar putea chiar că numirea lui Rogozin să fie pozitivă pentru Republica Moldova.”

În opinia editorialistului de la trustul de presă Jurnal, Nicolae Negru, numirea lui Rogozin necoordonată cu autorităţile de la Chişinău, reprezintă un gest de nerespect faţă de Republica Moldova.

„Într-un fel putem vorbi în cazul de faţă despre o imixtiune în afacerile interne a Republicii Moldova, despre o formă de nerespect faţă de Republica Moldova. Pînă acum aceşti reprezentanţă speciali a preşedintelui rus erau responsabili de anumite probleme, nu de teritoriu. În cazul dat e responsabil de un teritoriu nu de problema transnistreană, e o nuanţă care trebuie subliniată. În cazul de faţă ar însemna că domnul Rogozin va fi responsabil nu numai de reglementare dar şi de anumite, dar şi de anumite probleme economice, sociale, politice, ceea ce iarăşi ne duce cu gîndul la o imixtiune în afacerile interne a Republcii Moldova” a spus editorialistul Nicolae Negru.
XS
SM
MD
LG