Linkuri accesibilitate

În Transnistria nu va fi nici o soluție tradiționalâ fără acordul Rusiei


Interviu cu fostul preşedinte al Lituaniei Vytautas Landsbergis, deputat de centru dreapta în Parlamentul European.

Europa Liberă: Ca primul presedinte al Lituaniei de dupa caderea Uniunii Sovietice, ce pilde ati avea de impartasit politicienilor europeni de astazi referitor la Rusia?

Vytautas Landsbergis:
Din nefericire Rusia se indreapta din ce in ce mai mult catre un regim de guvernare autoritar, de tip dictatorial, in care puterea este concentrata in mainile unei singure persone, fie ca e presedinte sau premier; el este „conducatorul". Stalin, care era secretar general al Partidului Comunist, nu a fost niciodata denumit “presedinte”, dar era “conducatorul”. Vedeti, este acelasi model.

Europa Liberă: Nu este totusi la extrem aceasta comparatie cu Stalin?

Vytautas Landsbergis:
Nu, comparatia poate fi chiar extinsa. Cand atmosfera politica este incarcata de ura, o ura de tip rasist, cand oamenii din teritoriile asiatice sau caucaziene sunt denumiti “negri” si sunt batuti si chiar ucisi de tineri primitivi si nationalisti, a caror deviza este “Russia über alles” (Rusia, deasupra tuturor), cand aripa tinara a partidului patronat de dl Putin se numeste “Putin Jugend”…

Europa Liberă: "Jugend", cuvantul german pentru "tineret" ...

Vytautas Landsbergis:
Nu doar german, ci exact ca “Hitler Jugend”. Prin urmare au trasaturi comune atat cu stalinistii cat si cu nazistii. Stiti ca regimul Stalin a fost denumit „fascism rosu“.

Europa Liberă: Deci credeti ca se aplica acest termen si regimului Putin?

Vytautas Landsbergis:
Daca trendul actual nu se schimba sau nu opreste, cred ca da, este o posibilitate ca regimul Putin sa poata deveni asa.

Europa Liberă: Ce am putea astepta de la “Noua Rusie” a lui Vladimir Putin in ceea ce priveste relatiile sale externe?

Vytautas Landsbergis:
E greu de crezut ca am putea astepta schimbari. Cred ca va avea aceeasi abordare traditionala pe care, de fapt, Rusia o are inca din perioada tarista. Si anume ca “suntem inconjurati de dusmani” si, ca desigur, mai sunt si cativa parteneri care trebuie aparati- cum e cazul Siriei, in Orientul Mijlociu, de pilda. Dupa ce Rusia putinista a pierduti toti prietenii din Africa de nord, reactia Moscovei la “Primavara araba” a fost nu “pro” nu “contra” ci “nu se va intampla niciodata asa ceva in tara noastra”. Vedeti, ei au luat act de faptul ca s-ar putea intampla si in Rusia. Nici Gaddafi, nici Mubarak nu s-au asteptat ca lucrurile sa ia asa o intorsatura. Asa incat oamenii lui Putin au devenit tematori.

Europa Liberă: Parlamentul European a aprobat o rezolutie referitoare la recentele alegeri prezidentiale din Rusia. In timpul dezbaterilor, autorul rezolutiei, liderul grupului socialist, Hannes Swoboda, a spus ca in opinia sa, timpul sanctiunilor la adresa Rusiei a trecut si ca o abordare mai inteleapta ar fi ca UE sa sustina miscarea civica din Rusia, organizatiile civice. Ce parere aveti de o astfel de abordare?

Vytautas Landsbergis:
Dl Putin a considerat de mai multe ori aceasta sustinere a organizatiilor civice, ca un semn de dusmanie. Daca pe vremea lui Stalin era “capitalismul international” acum imperialismul american, serviciile secrete americane sunt cele care incearca sa distruga Rusia. Daca vestul sustine aceste organizatii si financiar atunci ele devin dusmani ai Rusiei. Este la fel ca in Belarus. Atat in Rusia cat si in Belarus avem de-a face cu acelasi tip de regim. Si este surprinzator de ce sunt tratate atat de diferit. Chiar am adresat acesta intrebare in grupul Partidului Popular European si mi s-a raspuns: “Pentru ca Rusia este mai mare”.

Vytautas Landsbergis despre „Noua Rusie”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:13 0:00


Europa Liberă: Ce credeti, foloseste in mod corespunzator Uniunea Europeana instrumentul numit "Parteneriatul Estic"?

Vytautas Landsbergis:
In Parteneriatul Estic, UE a intins o mana celor 6 state de la rasarit, state prietene daca vor merge pe drumul european, daca vor impartasi cu UE valorile democratiei. Insa aceasta contravine intereselor Rusiei. Rusia de astazi este dornica de razbunare. Disolutia Uniunii Sovietice si dobandirea independentei de catre fostele republici sovietice, a fost o tragedie pentru acest imperiu. Acum acest fost imperiu doreste sa isi recapete influenta asupra acestui teritoriu pe care l-a pierdut intr-un mod foarte dureros. De la bun inceput dl Putin a spus: “ Nu ma comparati cu Gorbaciov. Gorbaciov a permis dizolvarea Uniunii Sovietice. Eu o voi reface”.

Europa Liberă: Dar astazi ne aflam sub o alta constelatie, ca sa spun asa. Lumea are alta confguratie geo-politica: avem UE, Consiliul Europei si o multime de organizatii care nu vor permite ca asa ceva sa se intample. Ce sfat ati avea pentru cele 6 tari din Parteneriatul Estic?

Vytautas Landsbergis:
Ca trebuie sa se decida ce drum vor sa urmeze: calea europeana sau calea putinista. Nu mai exista alta alternativa.

Europa Liberă: Insa multe dintre le au nevoie de o relatie buna atat cu Rusia cat si cu Uniunea Europeana.

Vytautas Landsbergis:
Ce inseamna “o buna relatie cu Rusia”? Ar fi foarte frumos sa poata exista o relatie de cooperare, prieteneasca. Insa pentru Rusia autoritara, o relatie buna este atunci cand partenerul este in genunchi si cere. Nu e vorba de negociere, nu de dezbatera, nu de cooperare. Partenerul trebuie sa ceara, Rusia dicteaza si iata, acestea sunt pentru Rusia relatiile normale. Le-ar placea sa aiba o astfel de relatie cu Uniunea Europeana. Sa dicteze regulile jocului, sa ameninte ca Europa ar putea fi pedepsita prin intermediul resurselor energetice sau in alte moduri.

Europa Liberă: Vorbind despre conflictele inghetate din spatial post-sovietic, cat de departe suntem de rezolvarea unui conflict ca cel din Transnistria, considerat de UE cel mai usor de rezolvat.

Vytautas Landsbergis:
Nu va fi nici o solutie traditionala fara acordul Rusiei. Si pana cand Vestul nu este de acord cu faptul ca in mainile Rusiei se afla cartile nu se poate astepta nici un progres. Doar daca Vestul se supune Rusiei.

Europa Liberă: Luând in discutie acest caz al Transnistriei, si presupunand ca Rusia este de acord cu o solutie, care ar fi solutia “corecta” pentru Transnistria?

Vytautas Landsbergis:
In primul rand, Rusia nu va fi de acord niciodata. Poate dupa terminarea regimului Putin, daca Rusia ia calea democratiei. Dar nu este valabil astazi. Poate maine …Poate societatea civila din Rusia care incepe acum sa se miste, nu va fi oprita si fortata sa stagneze. Dar daca Rusia ramane sub autoritarismul lui Putin nu putem astepta nici un progress nici in privinta Transnistriei nici in cea a celorlalte conflicte din Caucaz. Rusia nu va fi de acord niciodata ca Transnistria sa fie guvernata de Moldova. Ar putea fi agreata o solutie confederativa, dar in care Transnistria va dicta Moldovei. As vrea sa va spun ceva din experienta Lituaniei. Cand ne-am desprins din Uniunea Sovietica am dorit sa nu pierdem sansa istorica de a incepe o alta viata in lumea democratica. Noi am fost hotarati sa ne alaturam Uniunii Europene. Multe dintre dintre tarile care au facut parte din URSS sunt invidioase pe succesul nostru si ne intreaba: “Cum ati reusit atat de bine si noi nu?” Pentru ca noi am fost hotarati. Multi au fost confuzati de fosta elita comunista si apoi de faptul ca s-au gandit ca trebuie sa puna pe primul loc relatiile lor cu Rusia. Trebuie mai intai sa te pui de acord cu Rusia pentru ca resursele si beneficiile vin de acolo. Acesta este o abordare gresita. As spune ca este chiar o pozitie servila. Ca sa iti faci propriul destin, trebuie sa te mentii demn.
XS
SM
MD
LG