Linkuri accesibilitate

Tineri fotbaliști la extreme


Trei povești cu jucători au adus în discuție, în ultima săptămînă, efectul fotbalului asupra bărbaților tineri.

Mai întîi, cazul Fabrice Muamba, un jucător de 23 de ani, la clubul englez de primă divizie Bolton Wanderers. După 20 de minute de joc, în meciul de la Londra, contra lui Tottenham, Fabice Muamba s-a prăbușit departe de minge și a rămas nemișcat pe gazon. Jocul a fost întrerupt și medicii au constatat că Muamba nu mai respiră. Eforturile disperate ale medicilor ambelor echipe au fost urmate de intervenția continuă a medicilor de ambulanță. în drum spre spital, Muamba a fost readus la viață dar a intrat în comă profundă. După alte două zile, starea lui s-a îmbunătățit și, acum, e clar că tînărul fotbalist va supraviețui. Medicii au stabilit că Muamba a suferit un atac de cord masiv, pe teren. Nimeni nu spune de ce dar mulți comentatori arată în două direcții. Mai întîi, spre insuficiențe genetice, adesea nedepistate la timp. Aș a reînceput o discuție mai veche despre frecvența și profunzimea controalelor medicale la cluburi. Situația e mult mai bună ca acum 10-15 ani dar o problemă rămîne. Cluburile sînt tentate să facă teste medicale sistematice dar nu neapărat profunde, probabil pentru că se mulțumesc să afle dacă sistemul muscular și osos sînt în regulă, fără să insiste. A doua ipoteză, mai puțin rostită, trebuie totuși luată în seamă. E vorba de folosirea stimulenților fizici ilegali și imprevizibili pe care fotbalul de mare angajament fizic al zilelor noastre îi tolerează. Dubii serioase înconjoară recenta serie de decese în teren a unor fotbaiști ca Foe, Puerta, Feher sau, în România, Vrăbioru și Hîldan. Nu e sigur că acești tineri au fost victime ale substanțelor dopante dar bănuielile persistă. Incidentul încheiat, din fericire, cu supraviețuirea lui Muamba poate sluji măcar la clarificarea acestei suite tragice.

A doua apariție în ipostază extremă a unui tînăr fotbalist e, previzibil, legată de performanțele lui Lionel Messi, cel mai bun și mai celebru fotbalist al lumii. După ce a spart, cu un hat-trick, blocajul de gol de la naționala Argentinei, Messi a reușit 5 goluri într-o partidă de acum celebră, cu Leverkusen, în Liga Campionilor. Apoi, același Messi a devenit golgeter istoric al Barcelonei, cu un alt hat-trick. Messi a înscris de trei ori în meciul cu Granada și a ajuns la 234 de goluri, marcate din 2005 încoace. Messi, acum cel mai productiv marcator al Barcelonei, are o rată de aproape un gol pe meci, de 7 ani încoace. Recordul e un excelent subiect de discuție și dispută între cei care pun totul pe seama calităților individuale ale lui Messi și cei ce cred că Messi e un fotbalist uluitor, într-o echipă uluitoare. Performanța lui Messi e, totuși, incomparabil mai slabă la naționala Argentinei și asta spune că rolul Barcelonei e decisiv.

În sfîrșit, lucrurile s-ar putea agrava pentru adversarii Barcelonei cu începere din viitorul sezon. Messi ar putea fi dublat de un al fenomen ofensiv. Presa spaniolă a dat, deja, cîteva indicii serioase care sugerează că Barcelona a obținut transferul lui Neymar, vîrful lui F.C. Santos și, la 23 de ani, cel mai curtat jucător din lume. Tehnica și viteza extraordinare au făcut din Neymar o țintă pentru Real Madrid și Barcelona. Clubul lui Neymar pare să fi respins oferta înaintată de Real. Barcelona e, aproape sigur, următorul club al lui Neymar, de la începutul următorului sezon. Așteptările sînt uriașe. Neymar are potențialul unui mare jucător dar adaptarea la Barcelona va fi dificilă iar presiunea comparațiilor, în primul rînd cu Messi, nu va fi neapărt un ajutor, pentru acest al treilea jucător propulsat spre absolut.
XS
SM
MD
LG