Linkuri accesibilitate

Nicolae Timofti: „Deocamdată vom face ca popoarele noastre să traiască bine, în pace, şi să ne dezvoltăm” (Adevărul)


Disputa româno-bulgară pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre (România Liberă)

Conținutul interviului acordat ziarului Adevărul de noul presedinte moldovean Nicolae Timofti este selectat oarecum diferit in editia centrala româneasca si, respectiv, in cea de la Chişinău.

La Bucureşti, a fost scoasa in fata tema unirii cu România, in legatura cu care noul lider a reafirmat ca nu se afla in programul actualei guvernari, desi unele partide ar dori acest lucru. „Problema e insa foarte delicata si complicata. Aceste discutii starnesc suparari intr-o societate si asa dezbinata cum e a noastra. Deocamdata vom face ca popoarele noastre sa traiasca bine, in pace, si sa ne dezvoltam. Cred ca este o pozitie corecta”, a fost raspunsul presedintelui moldovean.

Domnia sa a declarat pentru Adevărul ca sustine retragerea trupelor rusesti din Republica Moldova, pentru ca tara este neutra. Rusia a promis sa se retraga si, citam, „acum trebuie sa discutam cum putem realiza acest lucru”. In varianta publicata in editia centrala a ziarului, Timofti pomeneste invitatia primita de la presedintele roman Traian Basescu de a face o vizita la Bucuresti, precum si despre o invitatie similara primita de la Kiev. Si-a aratat de asemenea disponibilitatea de a avea o intalnire si cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk. „Eu ii recunosc ca cetateni ai Moldovei pe toti cei care se afla pe acest teritoriu. Ne vom apara cetatenii, indiferent de organizarea administratiei locale din zona unde locuiesc ei.”

Editorialul ziarului România Liberă, semnat de Sabina Fati, se ocupa de noul subiect diplomatic fierbinte pentru autoritatile romane: disputa cu Bulgaria pentru delimitarea platoului continental al Marii Negre. Articolul arata ca acest dosar exista de mai multi ani, dar a fost fie discutat discret de cele doua state, fie lasat deliberat in asteptare, in special in ultimii doi ani, de catre Romania, care gaseste acum un moment favorabil sa negocieze cu folos. Este vorba de fapt de zona Marii Negre prin care urmeaza sa treaca viitoarea conducta ruseasca de gaz South Stream, un proiect care se apropie tot mai mult de realizare dupa aderarea Turciei la el, dar si dupa alegerea lui Vladimir Putin la Kremlin. In aceste conditii, se arata in editorialul României Libere, România vrea sa deschidă negocierile si se pare ca ar avea de castigat oricum: daca Bulgaria refuza sa discute, proiectul South Stream va fi blocat. Daca accepta, România va negocia de fapt cu Rusia, spre a se face acceptata in proiectul noii conducte, care intentiona sa o ocoleasca in favoarea Bulgariei.

Un documentar pe aceeasi tema, publicat tot in România Liberă, da mai multe date despre South Stream si arata ca includerea Romaniei in proiect ar fi avantajoasa chiar si in raportul cu proiectul european concurent, Nabucco. Intre cele doua conducte s-ar putea face o conexiune usoara, astfel incat Romania sa devina ceea ce isi doreste, si anume un nod in transportul gazelor rusesti catre Europa.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG