Linkuri accesibilitate

Deznodământul crimelor de la Toulouse


Ministrul de interne francez Claude Guéant salutând forțele speciale în timpul operațiunii de la Toulouse
Ministrul de interne francez Claude Guéant salutând forțele speciale în timpul operațiunii de la Toulouse

Nicolas Sarkozy: sunt necesare pedepse speciale pentru îndoctrinare și legături teroriste.


Dupã crimele în serie de la Tolouse, președintele Franței, Nicolas Sarkozy a spus şi că este o infracţiune accesarea de site-uri care propovăduiesc terorismul si crimele motivate rasial.

În discursul său televizat după incheierea acţiunii poliţiei si forţelor speciale soldată cu uciderea bărbatului care a omorit şapte persoane în oraşul Toulouse, între care trei copii evrei, preşedintele Sarkozy a spus că Franța „nu va mai tolera recrutarea forţată şi îndoctrinarea ideologică pe teritoriul său:

„Republica trebuie sa fie necruțătoare în apărarea valorilor sale. Nu va tolera in nici un fel propaganda ideologica a urii pe teritoriul său.”

Preşedintele francez a dispus începerea unei anchete amănunţite în legătură cu presupusa activitate de recrutare de teroristi din inchisorile franceze.

Nicolas Sarkozy a adăugat că poliţia încearcă să afle dacă autorul crimelor, Mohamed Merah, francez de origine algeriană, a acţionat singur sau a avut şi alti complici.

Ministrul francez de interne Claude Guéant a explicat presei în cursul zilei cum s-au desfasurat evenimentele din ultimele ore, soldate cu uciderea suspectului după peste 32 ore de negocieri şi schimburi de focuri cu forțele speciale.

„Noaptea trecută, ultimul nostru contact cu el ne-a arătat că este extreme de periculos. A anunţat că vrea să se predea la ora 22:45 şi în acel moment am restabilit legatura cu el. Dar a spus că nu se va predea, că nu va accepta cererile noastre, şi că dacă vom încerca să îl prindem, va omori polişti.”

Ministrul de interne a confirmat moartea suspectului după ce, la intrarea forţelor special in baia apartamentului, unde se afla criminalul, acesta a sărit pe geam.

„Poliţia anti-teroristă a încercat să se apere şi a ripostat. La sfîrşit, Mohamed Merah a sărit pe fereastră, continuînd să tragă şi a fost găsit mort, pe pămînt.”

Oficialităţile franceze au confirmat ulterior că Mohamed Merah a fost împuşcat de poliţie. Relatarile de presă vorbesc despre faptul că tânărul avea cel puţin 15 condamnări, unele dintre ele pentru acte violente şi că ar fi fost antrenat în Afganistan si Pakistan.

El a recunoscut că este autorul crimelor şi a spus că îi pare rău că nu a reuşit să ucidă mai mulți oameni. Autorităţile au făcut cunoscut că Merah a declarat că a acţionat pentru a pedepsi Franţa pentru participarea ei la actiunile din Afganistan si pentru a răzbuna uciderea de copii palestinieni.

Atit Merah cît şi fratele său erau înregistraţi ca adepţi ai ideologiei radicale salafiste.

Potrivit unui sondaj de opinie dar publicităţii in această dimineaţă, tragedia a făcut ca popularitatea preşedintelui francez să crească. Sarkozy candidează la 22 aprilie pentru un nou mandat la Palatul Élysée.

Pentru prima dată în actuala campanie electorală, Nicolas Sarkozy este creditat cu două procente mai mult decât principalul sau contracandidat, socialistul François Hollande, în primul tur. Pentru cel de-al doilea tur, planificat la 6 mai, socialistul Hollande are un avantaj de 6 procente faţă de Sarkozy.
XS
SM
MD
LG