Linkuri accesibilitate

Vrem să tăiem nodul gordian al livrărilor de gaze în Transnistria


Vicepremierul Valeriu Lazăr despre ultimele negocieri cu Gazprom.


De la 1 aprilie, Moldova va plăti pentru gazul rusesc 385 de dolari pe mia de metri cubi, adică cu câțiva dolari mai puțin decât în primul trimestru. Cifra a fost anunțată de ministrul economiei, Valeriu Lazăr, care s-a întors dintr-o vizită la Moscova. Într-un interviu acordat Valentinei Ursu, vicepremierul a precizat însă că noul preț este rezultatul prelungirii contractului vechi cu Gazprom – și că la noul contract încă se lucrează.

Valeriu Lazăr: „Noi am stabilit definitiv că pe trei luni vom avea prelungirea contractului.”

Europa Liberă: De ce? Se împotmolesc negocierile?

Valeriu Lazăr: „De aceea că nu a fost cea mai bună situaţie pentru a negocia. Este un ghem întreg de probleme şi noi nu vrem acum să semnăm un contract fără a răspunde în cadrul acestui contract la cîteva întrebări. Una din ele ar fi, de exemplu, cum vor fi asigurate livrările în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Guvernul de la Chişinău, cum ar vrea să fie asigurate livrările de gaze de către regiunea transnistreană?

Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr: „Guvernul nu a luat o decizie la acest capitol, eu doar v-am scos în evidenţă...”

Europa Liberă: Dar o soluţie aveţi?

Valeriu Lazăr: „Noi nu o să semnăm contractul pînă nu o să avem soluţia şi suntem în căutarea soluţiei. Şi soluţia nu vine din partea tehnică sau tehnocrată, soluţia vine din partea politică. Şi atunci v-am dat doar un exemplu, noi nu am fi vrut să încheiem un contract cu ochii închişi, din perspectiva cum va fi asigurată cu gaze naturale zona transnistreană. Ceea ce este pînă acum nu ne aranjează 100 de procente, cînd cineva consumă, iar cineva acumulează datorii. Este o situaţie absolut tâmpită şi nu avem de gând să o tolerăm. Şi trebuie să găsim o soluţie şi cred că o să o găsim.”

Europa Liberă: Din ghemul de probleme, alte probleme care ar fi?

Valeriu Lazăr: „De fapt sunt două: prima, cum va funcţiona sistemul gazier inclusiv şi din perspectiva livrărilor în Transnistria şi doi, cum va funcţiona în general acest sistem din perspectiva implementării pachetului doi şi trei. Şi noi am discutat cu oficialii Gazprom-ului, am spus foarte clar poziţia din primele surse, fiindcă eu sunt acel care am semnat documentul respectiv, am explicat foarte clar uitându-mă în ochi ce avem noi în vedere, nu avem nimic de ascuns.”

Europa Liberă: Partenerii ruşi vă fac să denunţaţi ceea ce aţi semnat cu Bruxelles-ul? Mă refer la implementarea pachetului 2 şi 3 din politica energetică a UE.

Valeriu Lazăr: „Partenerii ruşi sunt acum mai puţin categorici. Iniţial ei cereau denunţarea. Acum s-a anunţat foarte clar, este o decizie politică, suverană a Republicii Moldova. Dar noi o să ţinem cont de opiniile partenerilor, ori noi suntem parteneri cu concernul Gazprom în această întreprindere, fără îndoială, avem anumite angajamente, dar asta nu înseamnă că trebuie într-un fel să ni se dicteze.”

Europa Liberă: Dar cum aţi împăcat şi capra şi varza?

Valeriu Lazăr: „Prin discuţii, prin comunicare, soluţia cred că va veni din partea unui Acord la nivel guvernamental, fiindcă ei au zis că noi vă credem de cuvânt, dar vedem anumite riscuri. Dar noi am zis că nu avem de gând şi credem că aceste riscuri nu sunt iminente, sunt doar ipotetice, dar dacă voi consideraţi că aceste riscuri trebuie acoperite prin nişte angajamente la nivel politic, de ce nu, noi nu avem ce ascunde.”

Europa Liberă: Şi acest Acord guvernamental ce ar stipula?

Valeriu Lazăr: „Acordul guvernamental va trebui tocmai să răspundă la aceste întrebări, adică la nivel de Guverne. Cred că imediat săptămâna viitoare atunci cînd partea rusă îşi va delega oamenii şi noi la fel vom începe consultările asupra unui acord interguvernamental despre funcţionarea sistemului gazier în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi în baza acestui Acord interguvernamental veţi semna Acordul cu privire la livrarea de gaze ruseşti către Republica Moldova?

Valeriu Lazăr: „Cel puţin acest Acord trebuie să stabilească aceste principii, adică sistemul de garanţii pentru partenerii noştri ruşi, ca ei să vadă ceea ce noi suntem siguri că aşa este, că investiţiile lor aici sunt securizate. Cel care vede riscuri cere şi garanţii. Eu am zis că noi nu vedem nici un risc, noi nu avem de gând să vă expunem cumva, dar dacă voi le vedeţi, veniţi voi cu propunerile şi le aşteptăm. Asta este regula jocului. Şi atunci aşteptăm din partea lor cum văd ei aceste garanţii, la fel şi noi vrem să tăiem acest nod gordian care se numeşte livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană.”
XS
SM
MD
LG