Linkuri accesibilitate

Guvernul din Cehia a supraviețuit unei moțiuni de cenzură


Premierul ceh Petr Nečas
Premierul ceh Petr Nečas

Opoziția social-democrată acuză actuala coaliție conservatoare că distruge coeziunea socială.

Moțiunea de cenzură respinsă seara târziu de Parlamentul de la Praga a fost cea de-a treia încercare a opoziției în mai puțin de doi ani de a înlătura de la putere coaliția de centru dreapta.

Comentând votul, premierul Petr Nečas, un tehnocrat, și-a exprimat mulțumirea că și-a păstrat intact sprijinul parlamentar, în ciuda unor îngrijorări față de propusele măsuri de austeritate: „După un maraton de câteva ore de manifestări agresive din partea opoziției, rezultatul este cel aștepta. Toate cele trei partide ale coaliției majoritare au sprijinit din nou, solidar programul de guvernare.”

Nečas a recunoscut totuși că tensiunile și conflictele frecvente în sânul coaliției de guvernare provoacă uneori sentimente neplăcute.

Guvernul de centru-dreapta a câștigat votul cu 113 la 85, dar nu a obținut încă sprijinul Parlamentului pentru măsurile de austeritate. Ele prevăd noi reduceri de cheltuieli de aproape un miliard de euro anul acesta și dublu anul viitor pentru a coborî deficitul bugetar sub 3 procente din Produsul Intern Brut.

Opoziția social-democrată spune că guvernul ia măsuri antisociale, „distruge coeziunea socială care a fost clădită în ani de zile” și dorește „să consolideze bugetul nu prin măsuri de creștere economică, ci prin reducerea oarbă a cheltuielilor”.

Liderul social-democrat, Bohuslav Sobotka a spus că este de datoria opoziției să ceară demisia guvernului ori de câte ori acesta face greșeli grave în domeniul social: ”Nu vom slăbi presiunile asupra guvernului și credem că așa vor face și cetățenii.”

Pentru demisia guvernului a votat aseară și fracțiunea opoziției comuniste. Partidul Comunist din Boemia și Moravia, urmaşul Partidului Comunist din Cehoslovacia de dinainte de 1989, s-a bucurat după Revoluția de Catifea de un sprijin electoral în Cehia între 10 și 20 la sută. NU a ajuns însă niciodată la guvernare, pentru că toate partidele politice au spus că nu vor colabora cu urmașii foștilor comuniști cehoslovaci.

Social-democratul Sobotka a spus aseară că guvernul și-a pierdut autoritatea și încrederea printre alegători și a cerut alegeri parlamentare anticipate. Analiștii spun însă că nici opoziția de stânga nu este foarte populară.

Social-democrații au anunțat că vor organiza luna viitoare noi proteste antiguvernamentale. În Cehia, spre deosebire de alte țări central și est europene, nu au existat de la începutul crizei economice proteste îndelungi, care să producă schimbări în guvern sau politica acestuia.

Săptămâna trecută mii de oameni au protestat la Praga, Brno și în alte câteva orașe, după ce guvernul a dat publicității detalii despre măsurile de austeritate. Printre ele se numără înghețarea pensiilor, reducerea sau eliminarea unor forme de asistență socială, introducerea unor noi tarife în sistemul de sănătate și în învățământul superior.

Premierul Nečas și-a apărat ieri planul de reducere a cheltuielilor, spunând că în felul acesta Cehia va păstra încrederea investitorilor rămasă la un nivel ridicat în toți anii scurși de la declanșarea crizei financiare globale în 2008.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG