Linkuri accesibilitate

Noutăţile Festivalului de film francofon


Afişul festivalului (click imagine)
Afişul festivalului (click imagine)

17-25 martie, Chişinău, Bălţi, Ungheni, Cahul şi Tiraspol. Invitat special - actorul şi compozitorul francez, Laurent Couson. Intrare liberă.


Ziua francofoniei este marcată şi în Moldova, printr-un şir de evenimente, printre care şi cea de-a 12 ediţie a filmului francofon de la cinematograful Gaudeamus. Alla Ceapai a discutat cu Adrian Cibotaru despre noutăţile acestei ediţii a festivalului, care va avea loc nu doar la Chişinău, dar şi la Ungheni, Cahul, Bălti şi Tiraspol. Ce succes are filmul francez în Moldova şi cum au fost selectate filmele, la care intrarea este gratuită…

Europa Liberă: Organizaţi cea de-a 12 ediţie a Filmului Francofon în Moldova, prin ce se deosebeşte această ediţie de cele precedente? Care este noutatea ediţiei din acest an?

Adrian Cibotaru: „Pentru prima dată avem un oaspete din Franţa, un actor şi compozitor francez domnul Laurent Couson, care a venit pentru inaugurarea Festivalului de Film, în cadrul căruia a fost prezentat şi filmul său „Iubiri din trecut”, un film de Claude Lelouch şi care a ieşit în Franţa anul trecut şi care se bucură de un mare succes la publicul atât din Franţa, cât şi la noi, am văzut la inaugurare s-a bucurat de un mare succes. Festivalul se derulează nu doar la Chişinău, dar astăzi colegii mei sunt la Ungheni, pentru ziua Filmului Francofon la Ungheni, mâine mergem la Cahul, joi vom fi la Tiraspol, iar vineri vom fi la Bălţi. Adică în toate oraşele în care există cinematografe de calitate sunt rulate filme din cadrul Festivalului.”

Europa Liberă: De ce este importantă această extindere a acestor evenimente în afara capitalei?

Adrian Cibotaru: „Nu e vorba doar de Festivalul Filmului Francofon, majoritatea evenimentelor culturale pe care le organizează Alianța Franceză, cum ar fi şi Nopţile pianistice, diferitele concursuri, toate încercăm prin reţeaua noastră de filiale din provincie, de fiecare dată încercăm ca acţiunile să fie adresate şi publicului de la ţară, pentru că, din păcate, ei sunt mult mai defavorizaţi , decât publicul de la Chişinău. Ei nu au nici ocazia de a vedea o orchestră de muzică clasică, nici de a vedea un film de calitate într-un cinematograf, de aceea credem că este pentru noi chiar mai important de a realiza aceste proiecte în alte oraşe decât la Chişinău, unde totuşi publicul este destul de alintat, să spunem aşa.”

Europa Liberă: Din câte am înţeles, în această sâmbătă urmează a fi proiectat unul dintre filmele cheie a acestui festival, şi anume, „Des Hommes et des dieux” (Oamenii şi zeii) de Xavier Bauvois, care a obţinut marele premiu la festivalul de la Cannes în 2010. Să ridicăm un pic cortina despre acest film?

Adrian Cibotaru
: „Este o dramă franceză, pe care am găsit-o cu subtitre în limba română, adică care va fi accesibilă nu doar publicului francofon, dar publicul larg va putea să vizioneze acest film. Este istoria unor călugări creştini, care trăiesc într-o mănăstire din Maghreb şi istoria acestei drame se derulează spre sfârșitul sec. XX, prin anii 90.”
Europa Liberă: Filmele au fost într-un fel selectate astfel încît să fie mai aproape de publicul din Moldova sau cum le-aţi selectat?

Adrian Cibotaru
: „Deci, în primul rând este vorba de creaţii recente, majoritatea filmelor sunt din 2010, 2011 şi într-adevăr ţinem cont şi de gusturile publicului de aici şi de publicul divers şi variat care vine la aceste proiecţii, începând de la copii şi terminând cu oamenii în vârstă. Nici copiii la această ediţie nu au fost uitaţi, sunt două filme de desene animate care sunt programate, un film din 2010 „Viaţă de pisică” şi un alt film din 2011 „Kerity în lumea poveştilor”.”

Europa Liberă: Puteţi să ne spuneţi cum reacţionează publicul din Moldova la filmul francez, e cerut acest film?

Adrian Cibotaru
: „Da este foarte solicitat, chiar şi actorul francez Laurent Couson, care a fost prezent la inaugurare, a remarcat că rar este când un film este aplaudat în picioare la sfârşit. Este un public atent şi care apreciază mult arta cinematografică franceză. Este adevărat că noi nu prea suntem alintaţi aici cu producţie franceză, majoritatea sunt filme americane difuzate atât în cinematografe, cât şi la diferite televiziuni. De aceea o întâlnire cu filmul francez sau francofon este mereu un moment mai aparte. Şi acest lucru noi îl vedem şi în cadrul activităţii anuale a Alianţei Franceze, în mediateca noastră noi avem peste o mie de filme franceze, pe suport DVD, şi publicul abonaţi la mediatecă împrumută cu regularitate aceste filme, gratuit, la domiciliu pentru a le privi. În general moldovenii sunt un popor foarte francofon şi francofil, adică prin intermediul Festivalului de Film, unde nu este prezentă doar arta cinematografică, dar ele ne prezintă şi arta de a trăi şi stilul de viaţă francez, adică ne fac să descoperim şi cultura şi civilizaţia franceză. Dar nu ne limităm doar la arta cinematografică, doar la filme pentru că pe parcursul anului favorizăm prezenţa artiştilor francezi şi în muzica Jazz, în cadrul Festivalului de Jazz şi în arta teatrală prin invitarea actorilor din Franţa şi diferite expoziţii pe care le organizăm. Astfel, încercăm într-adevăr să prezentăm publicului o paletă cât mai diversă a culturii franceze care este tot timpul primită la noi cu brio.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG