Linkuri accesibilitate

Moldova, povestea de succes a Parteneriatului Estic (Revista 22)


Traian Băsescu a întins două capcane succesive opoziţiei (Hydepark)

Armand Gosu scrie in revista 22 un articol despre alegerea noului presedinte al Republicii Moldova. Cu acest episod, s-ar incheia tranzitia inceputa in aprilie 2009, si care a insemnat in ultimii doi ani „efervescenta a reformelor menite sa consolideze statul de drept si libertatile democratice” (am citat). Moldova a devenit astfel, mai scrie Gosu, povestea de succes a Parteneriatului estic, iar acest interval inseamna si cea mai fasta perioada in relatia Bucuresti-Chisinau: s-au deschis doua consulate romanesti, la Cahul si Balti, un birou consular la Ungheni, s-a inaugurat Institutul Cultural Roman Mihai Eminescu la Chisinau, au fost lansate mai multe proiecte de cooperare economica. Comentatorul de la 22 elogiaza si progresele diplomatiei moldovene din acesti aproape trei ani: a fost reglat diferendul teritorial Palanca si s-a deschis o noua pagina in relatia cu Ucraina. In plus, dupa sase ani de blocaj, s-au reluat negocierile in format 5+2 pentru reglementarea situatiei din Transnistria. Despre Nicolae Timofti, noul sef de stat, Armand Gosu spune ca nu e de asteptat sa fie un actor politic de anvergura, ci va avea un mandat sub miza medierii dintre putere si opozitie si a promovarii unor reforme importante, precum modificarea Constitutiei, indepndenta justitiei si lupta impotriva coruptiei.

In presa de la Bucuresti, cel mai comentat subiect este astazi propunerea facuta de presedintele Traian Basescu liderului social-democrat Victor Ponta de a fi prim-ministru. O propunere lansata in februarie, in cadrul consultarilor pentru formarea actualului cabinet, condus de Mihai Razvan Ungureanu pentru ca – a dezvaluit duminica Basescu – Ponta a refuzat functia. De atunci incoace, spun comentatorii de presa, opozitia se chinuie sa minimalizeze episodul, dupa ce Ponta a negat, imprudent, ca i s-ar fi propus ceva. Seful statului a facut publica stenograma intalnirii, dupa care toata presa a louat act de minciuna lui Ponta, dar ca opozitiei i-a fost intinsa o capcana. A cazut in ea cu zgomot si tot mai adanc.

Silviu Sergiu, de la Evenimentul zilei, crede ca presedintele Basescu a jucat la cacealma si se intreaba in ce situatie s-ar fi gasit daca Ponta ar fi spus DA. In opinia lui, ar fi urmat presiuni politice severe, opozitia i-ar fi cerut demisia sefului statului si poate ar fi si obtinut-o convocand proteste de strada.

Andreea Ciulac, autoarea unui comentariu postat pe Hydepark si preluat in Evenimentul zilei, se intreaba cine joaca, de fapt, la cacealma, presedintele Basescu sau liderul PSD Victor Ponta. Ea sustine ca seful statului a intins doua capcane succesive opozitiei: prima a fost propunerea facuta lui Ponta, dar a doua este una cu bataie mult mai lunga, si anume numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea guvernului. De la instalarea lui, diverse amanunte picutate in spatiul public intaresc impresia ca liderii Uniunii Social-Liberale, formate din social-democrati, liberali si conservatori, sunt de fapt scindati si greu de perceput ca o alternativa la guvernare.
XS
SM
MD
LG