Linkuri accesibilitate

O crimă care a șocat lumea


Evrei în fața școlii Ozar Hatorah de la Toulouse, unde trei copii și un adult au fost asasinați la 19 martie de un atacator necunoscut.
Evrei în fața școlii Ozar Hatorah de la Toulouse, unde trei copii și un adult au fost asasinați la 19 martie de un atacator necunoscut.

Poliția ar avea două piste principale pentru asasinatul de la Toulouse: militant-islamistă sau neo-nazistă.

Israelul a anunțat că la cererea familiilor trupurile celor patru victime ale atacului armat asupra unei școli evreiești din sudul Franței vor fi înmormântate în Israel. Între timp, în regiunea Tolouse poliția continuă să caute autorul celui mai grav asasinat cu aparențe anti-semite petrecut în Franța în ultimele decenii. Detalii are Mircea Țicudean.

Ministrul de interne al Franței a spus că este posibil ca individul care a ucis ieri trei copii și un adult la o școală evreiască din Tolouse să fi filmat propriul atacul.

Claude Guéant a spus că potrivit unui martor ocular agresorul avea montat pe piept un fel de aparat de filmat și că este posibil să fi înregistrat crima. Poliția franceză caută o eventuală postare video pe internet, dar deocamdată nu a găsit nimic.

Între timp, ministerul israelian de externe a anunțat că va onora cererea familiilor celor uciși înmormântând victimele în Israel.

Un purtător de cuvânt al ministerului a făcut publice numele celor uciși: profesorul Jonathan Sandler, de 30 de ani, fiii lui Gabriel și Aireh, de patru și cinci ani, și Miriam Monsonego, de șapte ani, fiica directorului școlii.

Asasinatul de la Tolouse a șocat Israelul.

Sandler și familia lui s-au mutat în Franța din Israel anul trecut, iar rudele și prietenii rămași în patrie și-l amintesc ca pe un om devotat comunității evreiești, prietenos și vesel.

Premierul israelian Benjamn Netanyahu a condamnat atacul.

Vorbind la câteva ore după crimele de la Tolouse, premierul Netanyahu a spus că deși contextul asasinatului nu este încă limpede, nu poate fi eclusă ipoteza unei crime cu motivație antisemită.

Poliția din New York, orașul unde trăiește cea mai mare comunitate de evrei americani, a anunțat aseară că a mărit securitatea în preajma sinagogilor.

Autoritățile franceze au spus astăzi că suspectul în asasinatul de ieri este cel mai probabil același individ care a împușcat în ultimele zile la Toulouse și în apropierea orașului trei militari. Deși poliția a refuzat să speculeze asupra motivelor crimei, presa franceză sugerează că suspectul ar detesta toți străinii, nu numai comunitatea evreiască.

Surse apropiate anchetei au declarat agenției France Presse că poliția ar avea două piste principale: militant-islamistă sau neo-nazistă. Informația nu a fost confirmată oficial.


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG