Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională a validat mandatul şefului de stat


Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Inaugurarea oficială în funcţie a lui Nicolae Timofti ar putea să aibă loc vineri, 23 martie.


Curtea Constituțională a validat astăzi mandatul de președinte obținut de Nicolae Timofti la alegerile de vineri, 16 martie și a respins plângerile opoziției comuniste. Deliberările judecătorilor le-a urmărit pentru Europa Liberă, Liliana Barbăroșie:

„Se confirmă constituţionalitatea alegerilor din 16 martie 2012 pentru funcţia de preşedinte al republicii Moldova. Se validează alegerea domnului Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova….”

Prin această hotărâre a Curţii Constituţionale, sonorizată de preşedintele acestei instituţii, Alexandru Tănase, Nicole Timofti devine preşedinte legal ales al Republicii Moldova. Curtea a spus astfel că alegerile din 16 martie au fost constituţionale, cele 62 de voturi pentru Nicolae Timofti au fost valabil exprimate, iar scrutinul nu a înregistrat încălcări de natură să influenţeze cumva rezultatele finale.

După pronunţarea hotărâri, comunistul Artur Reşetnicov, cel care a contestat scrutinul împreună cu colegul său Sergiu Sârbu şi şeful lor de partid, Vladimir Voronin, a declarat că astfel s-a consumat ultimul act din ceea ce el a numit „spectacolul uzurpării puterii” şi că opoziţia va continua să se împotrivească acţiunilor guvernării, prelungind apelurile la nesupunere civică:

„Prin aceasta am închis pagina uzurpării puterii în stat. Alianţa a confirmat că democraţia, echitatea şi legalitatea astăzi în Republica Moldova sunt foarte departe de priorităţi. Demersul nostru în continuare va fi să întoarcem acest stat cu faţa spre lege şi constituţie.”

Nicolae Timofti
Nicolae Timofti
Nu e decât o opinie, neîntemeiată, aşa cum a stabilit curtea, a reacţionat Nicolae Timofti:

„Eu toată viaţa am examinat situaţii de genul acesta: când o parte contestă, iar alta - se apără. De aceea, îi înţeleg”.

Întrebat de noi cum le-ar răspunde comentariilor care îi prezic un mandat dificil mai ales pentru că va fi nevoit să penduleze între trei componente ale alianţei ce vor încerca fiecare, potrivit mai multor experţi, să-l atragă de partea sa, Nicolae Timofti s-a declarat sigur că acest lucru nu se va întâmpla:

„Eu sunt deprins să respect legile. Cu mine este greu de vorbit în afara normei legale. Şi vă asigur că n-o să mă atragă nimeni de partea nimănui.”

Nicolae Timofti a mai sugerat că-şi va începe propriu-zis activitatea după inaugurarea sa oficială în funcţie, programată pentru ziua de vineri, 23 martie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG