Linkuri accesibilitate

Aşteptările din societate legate de noul şef de stat sunt mari (Adevărul)


Alegerea lui Nicolae Timofti a provocat un val de euforie care se va stinge repede (timpul.md).

Un articol din Adevărul punctează provocările cărora va fi nevoit să le facă față proaspătul șef de stat, Nicolae Timofti. Cu ajutorul mai multor analiști, care în general îi prezic un mandat destul de dificil.

„Aşteptările din societate legate de noul şef de stat sunt mari, la fel ca şi tensiunea socio-economică. Va fi un mandat dificil, dar Nicolae Timofti are toate posibilităţile să fie un preşedinte activ“, îl încurajează Oazu Nantoi.

„Pe parcursul acestor ani, am fost martorii diferitor scandaluri şi reglări de conturi. Iată de ce încercarea lui Nicolae Timofti de a se înscrie într-un anumit echilibru dinamic şi schimbător din cadrul AIE va fi complicată. Mai mult, după ce apele se vor linişti, iar entuziasmul va trece, fiecare partid din coaliţie va încerca să-l tragă de partea sa în lupta contra concurenţilor. Asta ar putea să-l sustragă de la exercitarea atribuţiilor de preşedinte“, crede la rândul său fostul ambasador la Washington, Nicolae Chirtoacă.

În aceeași pagină, Adevărul oferă spațiu pentru doi foști președinți, Mircea Snegur și Petru Lucinschi, pentru a-i oferi câteva sfaturi domnului președinte:

„Va avea nevoie de consilieri bine pregătiţi. În numele instaurării unei stabilităţi, să devină un împăciuitor între putere şi opoziţie“, crede Mircea Snegur.

„Nu am avut demult o stare de entuziasm care ar cuprinde întreaga populaţie. El ar trebui s-o păstreze cât mai mult timp. Nicolae Timofti va trebui să găsească pârghii care i-ar permite să fie la curent cu viaţa reală. Doamne fereşte să se limiteze la un cerc de oameni cu anumite viziuni. Toate celealte se învaţă treptat“, îi sugerează la rândul său Petru Lucinschi.

Editorialul lui Constantin Tănase publicat în pagina electronica timpul.md nu-i dă aproape nici o șansă noului președinte. Alegerea sa a provocat un val de euforie care se va stinge repede, fiindcă problemele cu care se confruntă populaţia ţării sunt atât de grave şi numeroase, că nu lasă loc pentru stări de spirit festive, scrie Tănase. Alegerea preşedintelui a rezolvat, deocamdată, doar o problemă psihologică a societăţii moldovene („Avem preşedinte!”). Războiul dintre liderii Alianţei nu s-a sfârşi însă; s-a încheiat doar un armistiţiu, care în curând va fi încălcat. Alegerea preşedintelui N. Timofti a zdruncinat serios Acordul de constituire al AIE-2, potrivit căruia M. Lupu urma să devină şef de stat, iar M. Ghimpu, şef de parlament... Astăzi nici Lupu, nici Ghimpu nu au obţinut ceea ce „era scris”, iar asta în politică nici nu se uită, nici nu se iartă..., mai crede Tănase.

Editorialistul se referă și la viitorul PCRM. Alegerea preşedintelui Timofti va grăbi procesul de dezintegrare a acestui partid, care, având în frunte o şleahtă de oportunişti, dar mai şi fiind măcinat de intrigi interne, nu va rezista mult timp în opoziţie şi se va desface în bucăţi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG