Linkuri accesibilitate

Nicolae Timofti - biografia noului preşedinte al Moldovei


Petru Lucinski: Domnului Timofti e într-adevăr independent. N-a avut niciodată un partid în spate.

Un profesionist bine cunoscut în mediul judecătorilor, Nicolae Timofti a avut o campanie prezidențială foarte scurtă, numai câteva zile, pentru a se face cunoscut și publicului larg. Lucia Diaconu a adunat câteva detalii ale biografiei președintelui ales.

Pînă a ajunge preşedinte de ţară, Nicolae Timofti s-a dedicat profesiei, avînd în spate 36 de ani de activitate ca judecător. Ultima funcţie pe care a deţinut-o a fost cea de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, după ce a fost judecător în mai multe instanţe, vicepreşedinte la Curtea Supremă de Justiţie după 1989 şi preşedinte la Curtea de Apel.

Cei cu care a lucrat Nicolae Timofti spun că alegerea sa în funcţia de preşedinte ar putea ajuta la îmbunătăţirea stării de lucruri din justiţia moldovenească. Judecătoarea Raisa Botezatu i-a fost colegă mulţi ani la Curtea Supremă: „Profesionist foarte bun, un om foarte modest şi asta s-a demonstrat pe parcursul întregii sale activităţi, un om care ia măsuri ca să realizeze tot ceea ce promite în măsura posibilităţilor sale. În orice caz e o zi foarte importantă pentru ţara noastră. În sfîrşit vor fi luate toate măsurile posibile pentru a întoarce credibilitatea societăţii în sistemul judiciar. Asta-i important.”

Despre calităţile profesionale ale lui Nicolae Timofti s-au pronunţat în ultimele zile mai mulţi demnitari. Iată bunăoară ce spunea într-un interviu pentru Europa Liberă fostul preşedinte al Moldovei Petru Lucinschi: „Ăsta-i pericolul, că fiecare căuta pînă acuma un om care i-ar fi lui convenabil sau partidului lui. Nu ştiu, parcă s-ar părea că candidatura domnului Timofti el într-adevăr e independent. N-a avut niciodată un partid în spate.”

Dar iată ce ne-a spus Buzulan Alexei, colonel de poliţie în rezervă, care l-a cunoscut pe Nicolae Timofti de la Facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova pe care au absolvit-o împreună: “În primul rînd Timofti e un om foarte stăruitor, foarte educat, muncitor, săritor la ajutor. Noi odată am plecat în armată, de exemplu, am făcut serviciul militar în Germania, după ce am venit din armată eu l-am chemat pe dînsul la nuntă la mine şi el a venit. După ce am venit din armată eu am înţeles că Colea lucrează judecător şi de cîteva ori chiar special m-am întîlnit cu dînsul, eu eram anchetator în perioada ceea şi mă consultam cu dînsul pe unele momente de calificări şi am înţeles că-i un judecător foarte cinstit.”

Nicolae Timofti s-a născut în satul Ciutuleşti din raionul Floreşti şi provine dintr-o familie de deportaţi. Familia sa a locuit în sat doar cîţiva ani, dar cei mai în vîrstă îşi amintesc totuşi de ea. Pensionarul Mihail Jvanetschi ne-a împărtăşit amintirile sale: “Tatăl lui era specialist pe drum, ca un fel de inginer ceva, se făcea şoseaua asta de la soroca spre Chişinău. Acum tatăl meu nu ştiu cum s-o luat prieten cu dînsul, şi dumnealui, îmi pare că Vasea îl chema, venea la tatăl meu şi stătea şi se sfătuiau. Era un om blajin tăman cum îi domnul Nicolae. Foarte bine că ni s-a primit în ziua de azi şi avem un preşedinte, unul bun, şi sperăm că o să ne prospere ţara cu dumnealui.”

Nicolae Timofti are 63 de ani, este căsătorit şi are 3 feciori.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG