Linkuri accesibilitate

Reacții europene la alegerea preşedintelui Republicii Moldova


Nicolae Timofti
Nicolae Timofti

„Odată ce preşedintele a fost ales a venit vremea ca Moldova să îşi îndeplinească promisiunile.”

Purtătorul de cuvînt al preşedintelui Parlamentului European Richard Freedman a declarat Europei Libere că salută alegerea preşedintelui Moldovei de către parlament şi mesajul foarte pro-european al lui Nicolae Timofti: „Salut faptul că preşedintele ales Timofti are un discurs atit de puternic pro-european”. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui parlamentului european i-a mai spus corespondentului nostru la Bruxelles şi că acum, odată depăşită criza politică şi problemele constituționale, Moldova trebuie să se concentreze asupra reformei politice, iar Chişinăul se poate baza şi pe mai departe pe sprijinul Parlamentului European.

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Jean Claude Mignon a dat publicităţii un comunicat în care îl felicită pe magistratul Nicolae Timofti pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte al Moldovei. Mignon şi-a exprimat speranța că va avea o bună colaborare cu noul şef al statului moldovean, şi că discuțiile pe care le va purta cu acesta la Chişinău între 2 şi 5 aprilie vor fi fructuoase.

Secretarul general al Consiliului Europei Thorbjorn Jagland salută într-un comunicat de presă alegerea de către parlamentarii moldoveni a domnului Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al Moldovei. În comunicatul secretarului general al Consiliului Europei sunt felicitati şi liderii politici ai Moldovei pentru decizia luată şi pentru că astfel s-a pus capăt unei crize politice „ care a durat prea mult timp”. „Odată ce preşedintele a fost ales a venit vremea ca Moldova să îşi îndeplinească promisiunile şi să ducă la bun sfârşit reformele sociale şi economice, să-şi îmbunătăţeasca sistemul de justitie şi domnia legii. Consiliul Europei va continua să sprijine Moldova in aceste reforme”, se spune în comunicatul secretarului general al Consiliului Europei.
XS
SM
MD
LG